logicaLogica heeft geen goede naam op het gebied van ontslagen en crisistijden. In de ‘dot com crisis’,  2001-2004 heeft het bedrijf zijn naam gevestigd op dit gebied door duur betaalde ICT consultants aan te merken als uitzendkrachten (detachering was uitzenden volgens Logica) en ze zonder waarschuwing op straat te zetten. Dit keer leken ze er van te leren door een nieuwe campagne te starten bij het begin van de crisis. Men ‘leek’ ervan geleerd te hebben, want er bereikte mij al eerder geruchten die niet mis waren. Vandaag ontving ik van een bron die verder anoniem wil blijven (maar wel dicht op het bedrijf zit) nog meer informatie die toch wel het delen waard is.

Een eerder geval dat ik hoorde ging ongeveer zo: Een jonge werknemer kreeg al voor zijn start te horen dat hij wel in zijn proeftijd een opdracht moest krijgen, anders zou hij zijn proeftijd niet doorkomen. Opvallend al op zich, maar deze jongen heeft dus voor zijn werk begon al veel tijd gestoken in het mooi maken van zijn profiel en CV. De dag dat hij begon, mocht hij echter meteen weer vertrekken, want ze zagen het toch niet zitten.

Natuurlijk een schandalige actie, of je neemt iemand aan of niet, maar dit is werkelijk niet goed.

Vandaag ontving ik uit anonieme bron het volgende stukje proza:

Logica Nederland staat al een tijd onder druk – vele consultants zitten op de bank en de omzet loopt snel achteruit. Eerder werden de kortlopende contracten al per direct opgezegd en sinds een aantal maanden ligt het plan om 25% van de overhead uit de organisatie te snijden. Volgens de randomizer methode (niet kijkende naar competenties, contractsduur of persona’s) zullen mensen het veld moet ruimen.

De OR is het vanzelfsprekend niet eens met de voorwaarden die gesteld zijn bij deze redundancy fase, terwijl de organisatie op basis van het aangeboden ontslagvoorstel het geld al niet heeft om de miljoenen aan contractuele afkoopsommen op te hoesten. Het gevolg zal waarschijnlijk zijn dat onderdelen van Logica worden afgestoten om een eventueel faillissement van de BU’s te voorkomen.

Al eerder heb ik in een stukje in De Pers gezegd dat er veel pijn zit bij de grote IT bedrijven, waaronder Logica, dat vooral komt door de manier waarop deze bedrijven opereren. Het is niet zo dat de hele IT het niet zwaar heeft, zeker wel, maar de grootste klappen vallen bij dit soort bedrijven. Ik stel ook al jaren dat er één of meerdere van deze reuzen gaat omvallen en dat hun posities niet zullen worden overgenomen door kleintjes die doorgroeien. Eenvoudigweg omdat de kleinere partijen doorgaans meer kwaliteit leveren omdat de binding met de mensen veel groter is.

Ik ben wel erg benieuwd in hoeverre dit nu wel blijft hangen, want alle medewerkers van Logica hadden het natuurlijk kunnen weten op basis van de vorige crisis. Daar heeft het bedrijf haar werkelijke kleuren laten zien en nu doen ze dat weer. Hoe lang is het geheugen van de arbeidsmarkt? Gaan ze als ze dit overleven en het weer aantrekt toch weer nieuwe mensen vinden?

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


1.625 views | Reageer (6 reacties)
 • Ik heb toevallig vorige week een training gegeven (internet sourcing) aan onze IT consultants (Tempo-Team Professionals). Zij gaven aan dat er nog genoeg vacatures open stonden bij hun klanten! Deze berichten (zie eerdere tweet) verbazen mij dus nogal.
  We gaan het in de gaten houden!

 • Ik heb toevallig vorige week een training gegeven (internet sourcing) aan onze IT consultants (Tempo-Team Professionals). Zij gaven aan dat er nog genoeg vacatures open stonden bij hun klanten! Deze berichten (zie eerdere tweet) verbazen mij dus nogal.
  We gaan het in de gaten houden!

 • Logica maakt vandaag (Koninginnedag) officieel bekend dat ze banen gaan schrappen: http://www.nu.nl/economie/1957093/logica-gaat-banen-schrappen-in-nederland.html

  In het lopende tweede kwartaal zullen driehonderd banen verdwijnen.

  Hoewel Logica een hogere omzet behaalde in het eerste kwartaal, zag het bedrijf met name een terugloop van de vraag in de divisie ‘Advies en Professionele Dienstverlening’.

  Interessant, hogere omzet (voor een club met nagenoeg enkel vaste lasten: het personeel) en dus toch maar banen schrappen.

 • Logica maakt vandaag (Koninginnedag) officieel bekend dat ze banen gaan schrappen: http://www.nu.nl/economie/1957093/logica-gaat-banen-schrappen-in-nederland.html

  In het lopende tweede kwartaal zullen driehonderd banen verdwijnen.

  Hoewel Logica een hogere omzet behaalde in het eerste kwartaal, zag het bedrijf met name een terugloop van de vraag in de divisie ‘Advies en Professionele Dienstverlening’.

  Interessant, hogere omzet (voor een club met nagenoeg enkel vaste lasten: het personeel) en dus toch maar banen schrappen.

 • Daan van Oosten

  Ik ben eind oktober door Logica benaderd voor een opdracht bij ING. Ze hebben me zo gek gekregen om de baan die ik had (jaarcontract tot maart 2010) er voor op te zeggen. Op de allerlaatste dag van mijn proeftijd (15 december) heeft de ING aangegeven me niet meer te kunnen gebruiken. Ik heb meteen telefonisch mijn ontslag gekregen van Logica. Sindsdien zit ik in de WW.
  Van de week een gesprek gehad met een andere werkgever die mij van bovengenoemde praktijken van Logica op de hoogte stelde.

 • Daan van Oosten

  Ik ben eind oktober door Logica benaderd voor een opdracht bij ING. Ze hebben me zo gek gekregen om de baan die ik had (jaarcontract tot maart 2010) er voor op te zeggen. Op de allerlaatste dag van mijn proeftijd (15 december) heeft de ING aangegeven me niet meer te kunnen gebruiken. Ik heb meteen telefonisch mijn ontslag gekregen van Logica. Sindsdien zit ik in de WW.
  Van de week een gesprek gehad met een andere werkgever die mij van bovengenoemde praktijken van Logica op de hoogte stelde.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën