Boek recensie: wikinomics

Door Bas van de Haterd op 23-04-2009 08:55.

wikinomics300Afgelopen week heb ik de herziene versie van Wikinomics uitgeluisterd (het wordt nog ooit een woord). In andere woorden: het boek gelezen als luisterboek in de file. Wikinomics (het blijkt ook in het Nederlands vertaald te zijn) gaat over de vraag hoe massale samenwerking de wereld gaat veranderen.In Nederland is het boek niet heel erg aangeslagen, maar in de USA is het wel groots ontvangen.

Wikipedia is volgens mij algemeen bekend in de wereld tegenwoordig en staat een beetje model voor hele nieuwe manieren van samenwerken. Vaak word gezegd dat het niet mogelijk is voor profit instellingen of dat je als bedrijf je IP (intellectual property) heel erg moet beschermen. Een bedrijf als IBM bewijst echter dat dit niet waar is en zo zit het boek vol met voorbeelden van bedrijven die de kracht van samenwerken met andere buiten het bedrijf op een goede manier inzetten.

Wikinomics sluit goed aan bij Starfish & Spider en behoort tot de must reads in mijn optiek voor iedereen die zich bezig houdt met organisatie structuren.

Interessant in deze discussie is ook de visie van Amazon CTO Werner Vogels op de eerste dag van The Next Web. Ook hij stelde dat Amazon het niet alleen kan en dus is Amazon open. Ongeveer 1/3 van de Amazon producten zijn slechts afkomstig van Amazon, de rest is van zogenaamde ‘3d party resellers’ die op het Amazon platform hun producten verkopen. Amazon is een fantastisch voorbeeld van groot en open in mijn optiek. Men deelt de traffic, deelt de back office, deelt de logistiek, deelt de software en deelt zelfs (met Mechanical Turk) een deel van de arbeid met de hele wereld. En natuurlijk nemen ze een klein percentage op alles, maar dat is nu net de kracht.

Open Source

Wikinomics gaat er over hoe je in de software Open Source projecten kan opzetten bijvoorbeeld. Iets dat IBM heel voorzichtig gedaan heeft, maar nu met volle overgave doet. Men is geen eigenaar meer van de software bij IBM, niet van de core software tenminste. Het geld wordt verdiend met services en extra add-ons, die soms wel nog gesloten software zijn. IBM bespaart hiermee miljarden ontwikkelkosten per jaar op producten die vaak minimale marges zouden hebben.

Voor wie denkt dat Open Source nog een kleine beweging is: Google is gebouwd op Open Source Servers. Dit blog draait op WordPress, een open source pakket. En 80% van alle webservers ter wereld draaien op Apache, een Open Source tool.

Bits vs Atoms

Een eeuwige disucssie die je met dit soort projecten hebt is de bits vs atoms discussie. Ja, het is leuk voor informatie producten die je in bits kan pakken. Maar als er iets gemaakt moet worden werkt het niet meer. Maar ook dat is niet waar, blijkt uit vele voorbeelden uit het boek. De samenwerkingen zijn hier echter anders. Zo is de nieuwe Boeing jet op een hele andere manier ontwikkeld dan alle vorige. Daar wilde Boeing nog alle touwtjes in handen hebben, nu betrekt men de partijen in een veel vroeger stadium en ligt veel van het eigendomsrecht bij de partners. Maar ook het risico van fouten in ontwikkeling en productie.

Een heel mooi voorbeeld van deze shift is denk ik de volgende anekdote: er is een tijd geweest waar Ford zijn eigen herders in dienst had om de schapen te bewaken voor de wol van de stoel bekleding. Nu vinden we dat vreemd. Maar bekijk je huidige proces eens vanuit deze optiek, wat is eigenlijk misschien ook vreemd?

Kosten van zoeken en samenwerken

De nieuwe media hebben de kosten van zoeken en samenwerken sterk verlaagd. Daarom is het ‘doe alles zelf behalve wat je niet kan’ veranderd in ‘doe waar je zelf het beste in bent en outsource de rest’. Of zoals in Google’s geval: do what you do best and link to the rest.

Bekijk de organisaties en organisatiestructuren eens vanuit een nieuwe bril, vanuit een bril van samenwerken met de nieuwe media die door de nieuwe generaties al veel beter gebruikt worden. En er zullen hele nieuwe organisatiestructuren ontstaan, zowel in de informatie gerichte bedrijven als in de productie gerichte bedrijven.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


741 views | Reageer (1 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriƫn