Baan vinden via Linkedin

Door Bas van de Haterd op 22-04-2009 08:35.

linkedinlogoDe andere kant van werven via LinkedIN is natuurlijk een baan vinden via LinkedIN. In deze tijden voor voor mensen misschien wel zo belangrijk. En op het Linkedin blog kom je soms hele leuke, eenvoudige manieren tegen hoe je dat als werkzoekende kan aanpakken.

Stap 1: zorg dat je weet bij welk bedrijf je zou willen werken

Stap 2: zoek op dat bedrijf

Stap 3: kijk of je een tweede graads connectie hebt en benader die of die iets voor je kan regelen

Stap 4: je mag op gesprek komen.

Voor recruiters heeft dit natuurlijk ook een impact.Vertaald naar de recruitment kant van dit verhaal:

Stap 1: investeer in je employer brand

Stap 2: zorg dat je een company profile op Linkedin hebt

Stap 3: stimuleer dat je werknemers op Linkedin aanwezig zijn

Stap 4: zorg dat je een goed referral programma hebt (een aanbreng fee voor medewerkers). En neem je medewerkers natuurlijk serieus en laat zo iemand op gesprek komen.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


584 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriƫn