recruitrMorgen op de HRM Live beurs zal het officieel geïntroduceerd worden, een nieuwe tool voor online werving in sociale netwerken genaamd Recruitr. Aangezien ik één van de adviseurs ben geweest die deze tool aan een kritische review heeft onderworpen mag ik dit nieuws vandaag al bekend maken.

Recruitr is een tool waarmee een organisatie hun medewerkers kan faciliteren om kleine advertenties (widgets) te zetten op sociale netwerksites als Linkedin en Hyves. Tevens heeft men een ‘mail a friend’ programma waarmee medewerkers vrienden kunnen mailen met een vacature.

In het kort: de meeste bedrijven hebben al een ‘breng een collega aan en krijg …. euro’. Met deze tool probeer je je personeel te faciliteren dit breder uit te dragen dan nu het geval is. Het is dus geen Friendhunter of spotajob waar je een heel netwerk inzet, ook van mensen die je organisatie niet kennen. Het gaat om het faciliteren van je eigen personeel om actiever voor je te werven. Aangezien personeel dat via via is geworven doorgaans erg loyaal is en beter presteert is dat iets waar meer bedrijven meer tijd in zouden moeten stoppen. Met Recruitr is daar nu een tool voor.

Review

Dan de tool zelf. Het mail a friend programma lijkt mij niet het meest aansprekende deel van de tool, hoewel het aanleveren van een tekst opzet geen slecht idee is als je medewerkers wilt stimuleren. En dat is eigenlijk wat het is, het aangeven: dit is de tekst zoals wij die bedacht hebben, die kan je mailen, klik hier en het gaat automatisch naar je hotmail of gmail.

Hyves

hvyes-widgetMaar het gaat vooral om de widgets op Hyves en Linkedin. Hyves, met 6,9 miljoen Nederlandse gebruikers heeft natuurlijk een geweldig potentieel dat nog nauwelijks gebruikt wordt. Maar Hyves is ook heel persoonlijk en de onderzoeken die vragen hoe men staat t.o.v. geworven worden in Hyves zijn erg tegenstrijdig. Je zou kunnen zeggen, net zo tegenstrijdig als Nederlanders zelf kunnen zijn. Actief werven via Hyves is mogelijk, maar verdomd lastig en daarom ben ik groot voorstander van het advertentiemodel in Hyves. Dat is waar deze tool op een hele laagdrempelige manier op inspeelt. Met één druk op de knop is het mogelijk een gadget te zetten met ‘dit is een leuke functie (met functie tital erbij) bij ons bedrijf’, leuk verpakt zeg maar in iets visueels.

Spijtig is dat het nog niet mogelijk is dat de reageerder van Hyves ook automatisch getracked wordt. In andere woorden, als deze persoon naar de vacature gaat moet hij zijn gegevens zelf invullen om op die manier zijn vriend in aanmerking te laten komen voor de referral bonus. Ik heb me laten vertellen dat hier een aantal technische redenen voor zijn, maar als gebruiker (zowel de poster als de reageerder) zou ik me hier erg aan irriteren. De sociale component van social networking wordt op deze manier half ingezet. Wel zijn deze widgets goed zichtbaar voor vrienden, maar het echte sociale kan (nog) niet benut worden.

LinkedIN

linkedin-paginaDe Linkedin widget doet ongeveer hetzelfde als de Hyves widget. Je post het alleen (technisch gezien) als een soort blogpost en het postingsproces is iets omslachtiger door de technische beperking van Linkedin. Persoonlijk vind ik adverteren in Linkedin vaak overbodig aangezien je er perfect in kan zoeken en werven. Omdat het gratis adverteren is, een blogpost posten in je eigen profiel, is het echter geen weggegooid geld. Toch blijft het wat Linkedin betreft vooral een tool voor luie recruiters die quick wins willen halen die er in de wereld van sociale netwerken gewoon niet zijn. Een slimme move om in te spelen op deze wens van recruiters (het meest gehoorde argument bij mijn trainingen en lezingen is: ja, maar dit is zo arbeidsintensief, kan dat niet makkelijker?), maar het zal het rendement van deze gebruikers niet ten goede komen als ze deze tool nu ALLEEN inzetten. Het zou een mooie extra zijn.

Verbeterpunten & conclusie

Wat ook jammer is, is dat er niet heel veel gedaan wordt met bedrijfstrots. Het zit er wel in, maar als werknemer kan je niet aangeven: ik werk bij een top werkgever, jij binnenkort ook? Misschien komt het ook door de organisaties die dit in eerste instantie gaan inzetten. De drie launching customers zijn Kender Thijsen, MCB Nederland en de Suikerunie. Geen van drie heb ik al ooit in een rijtje van Great Place To Work of zo terug gezien.

Zelf denk ik dat een deel van de winst vooral te halen is uit de ‘status updates’. De kleine berichtjes van mensen die hun profiel hebben geüpdate waarin staat dat bedrijf X zoekt een Vacature Y. Het is een stukje bewustwording en gratis reclame binnen de sociale kringen van mensen die er werken.

Full discolsure: ik als adviseur betrokken geweest bij Recruitr en hoewel ik denk volledig objectief te zijn gebleven kan ik dat niet 100% garanderen.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


779 views | Reageer (6 reacties)
 • Sterker nog, je kunt het totaal niet garanderen 😉 Maar een verhaal hoeft niet objectief te zijn om goed te zijn hoor, de meeste verhalen zijn wel enigszins gekleurd.

  On topic:

  Zelf wacht ik nog steeds op een mogelijkheid om via een widget oid persoonlijke recommandaties te doen voor mijn netwerk. Aangeven welke bedrijven ik interessant vind, en welk type jobs, op gebied van nieuwe media. Ik begrijp dat dit meer een widget is om je werkgever te promoten?

 • Sterker nog, je kunt het totaal niet garanderen 😉 Maar een verhaal hoeft niet objectief te zijn om goed te zijn hoor, de meeste verhalen zijn wel enigszins gekleurd.

  On topic:

  Zelf wacht ik nog steeds op een mogelijkheid om via een widget oid persoonlijke recommandaties te doen voor mijn netwerk. Aangeven welke bedrijven ik interessant vind, en welk type jobs, op gebied van nieuwe media. Ik begrijp dat dit meer een widget is om je werkgever te promoten?

 • @Joery Niet helemaal. Ik heb even screenshotjes van de widgets toegevoegd. Het is een widget om een specifieke functie bij je bedrijf te promoten. Wat jij voorstelt is juist meer friendhunter, maar hoe kan jij een bedrijf aanraden waar je nooit voor gewerkt hebt? Dat is altijd lastig. Hier gaat het om specifieke functies voor nieuwe collega’s.

 • @Joery Niet helemaal. Ik heb even screenshotjes van de widgets toegevoegd. Het is een widget om een specifieke functie bij je bedrijf te promoten. Wat jij voorstelt is juist meer friendhunter, maar hoe kan jij een bedrijf aanraden waar je nooit voor gewerkt hebt? Dat is altijd lastig. Hier gaat het om specifieke functies voor nieuwe collega’s.

 • @Bas: Ha, nu begrijp ik beter wat ik voor me moet zien. Ben wel benieuwd naar de effectiviteit van deze manier van werven, of er kwalitatief betere aanmeldingen komen et cetera.

  Je hoeft in mijn ogen niet bij een bedrijf gewerkt te hebben om het aan te kunnen bevelen. Er zijn andere manieren om credibiliteit vast te stellen.

 • @Bas: Ha, nu begrijp ik beter wat ik voor me moet zien. Ben wel benieuwd naar de effectiviteit van deze manier van werven, of er kwalitatief betere aanmeldingen komen et cetera.

  Je hoeft in mijn ogen niet bij een bedrijf gewerkt te hebben om het aan te kunnen bevelen. Er zijn andere manieren om credibiliteit vast te stellen.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën