15_gezondheid_dokter_en_kindHet blijft opboksen tegen het traditionele, oude denken dat in Den Haag overheerst als het gaat om onze ouderdomsregelingen. We gaan de pensioenleeftijd mogelijk naar 67 verhogen, maar een flex-AOW waarbij je zelf de keuze krijgt komt er voorlopig niet. Men stelt dat de uitvoering lastig zou zijn, maar zo moeilijk moet dat toch niet zijn? Wel is één ding duidelijk, mensen zelf verantwoordelijkheid geven over hun eigen pensioen is er niet bij.

Maar dan is er nog de aanpak van de woekerpensioenen. Goed dat dit eindelijk op tafel komt, maar wederom een oplossing die duidelijk uitgaat van de huidige (verkeerde) situatie.

Want nu worden er inderdaad krankzinnig veel kosten in rekening gebracht voor pensioenen. Omdat bijna alle kosten in het eerste jaar worden afgetrokken houd je bijna niets over en als je elke zoveel jaar van baan wisselt bouw je dus nooit pensioen op.

De oplossing die men nu voorstelt is dat pensioenverzekeraars de kosten over een langere periode uitsmeren. Dat kan, maar is maar een deel oplossing. De SP wil dat ook kleinere bedrijven makkelijker kunnen aansluiten bij pensioenfondsen, wat ook natuurlijk weer erg traditioneel gedacht is. Want waar gaat dit systeem nog steeds van uit? Dat de werkgever bepaald waar een pensioen gestort wordt. En eigenlijk is dat toch te dom voor woorden?

Als ik van werkgever wissel hoef ik mijn hypotheek niet om te sluiten, mijn levensverzekering niet, mijn autoverzekerings niet en ook mijn zorgverzekering niet. Waarom dan wel mijn pensioenverzekering?

Stop met traditioneel denken in pensioenfondsen en door werkgevers bepaalde pensioenverzekeringen. Verander de wet rigoreus. Vóór je 25e levensjaar dient elke Nederlander een pensioenverzekering af te sluiten. Elke wergever is verplicht onder de Nederlandse wet hier een stuk in te storten. Daarnaast kan je onderhandelen (secundaire arbeidsvoorwaarden) over hoeveel de werkgever er nog meer bij stort. En je kan zelf ook bepalen wat je erin stort, een bonus bijvoorbeeld. Op die manier maak je mensen zelf verantwoordelijk voor hun eigen pensioenverzekering en zit je niet met alle overstapkosten (elke keer weer) en alle opstartkosten.

“We can’t solve problems by using the same kind of thinking we used when we created them.” zei Albert Einstein eens. Laten we dat in onze oren knopen.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


256 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën