geld4_2Ik zal nu vast beschuldigd worden van whishfull thinking, maar als ik het nieuws doorlees komt het mij over alsof het begin van het einde van de crisis is begonnen. Natuurlijk zijn wij Nederlanders volgens PwC zo’n 26.000 euro armer. Maar veel hiervan zit in onze pensioenen en dat merken de meesten nog even niet. Toch valt het me op dat in de nieuwsfeed dit ik bijhoud van HRnetwerk al de afgelopen 50 berichten bijna geen ontslag aankondiging in zit, daar waar dat in januari / febaruari toch wel 75% van de berichten was. Ontslagen die overigens maar beperkt in Nederland vielen en dan vooral in de productie sector. Wel is er een hele reeks positieve, semi-positieve of meevallende negatieve berichten. Een overzicht:

Hoewel het bericht als slecht nieuws wordt gebracht, bevriest slechts 1/3 van de Nederlandse bedrijven de salarissen. Als het echt crisis zou zijn is dat volgens mij veel meer. Wel geeft ook 36% van de bedrijven aan in het personeel te willen snijden, maar zoals aangegeven, de ontslag aankondigingen zijn momenteel niet veel meer in het nieuws.

De lonen blijken echter nog nauwelijks geraakt te worden in de eerste 3 maanden van dit jaar. Dat komt deels door langlopende CAO afspraken, maar wederom, het is een teken aan de wand. Immers zijn CAO’s er om open gebroken te worden in noodlijdende situaties.

En daar tegenover staan nog een aantal andere berichten. Zo gaat het gerucht dat Obama een ‘chirurgisch’ bankroet wil van GM, wat waarschijnlijk het beste is voor het bedrijf en de Amerikaanse economie.

Ook trekt de industriële productie in China aan, een teken aan de wand. Vooral door binnenlandse consumptie en het stimuleringsprogramma van de overheid, maar het lijkt dus te werken en het is een goed vooruitzicht.

Ondertussen haalt Goldman Sachs miljarden op (ze zijn er dus nog in de markt) voor overnames. Nu is de tijd om op koopjesjacht te gaan. Is ook Unilever aan het kijken naar koopjes en neemt de uitgever van Esquire FHM over.

Nu is dat laatste nieuwtje misschien niet heel grootst voor de markt, maar het is ook een teken. Momenteel zie je namelijk de ontrafeling van fusies en overnames en bedrijven die nooit gevormd hadden moeten worden. Emerce is bijvoorbeeld ook al overgenomen door de uitgever en momenteel zie je weer veel gewone ondernemers die kleine bedrijfjes overnemen om daar een succes van te maken. Ook die mensen, die individueel geld stoppen in bedrijven en overnames houden op dit moment de economie op gang. Een niet te onderschatten kracht in de economie.

Al met al zie ik tekenen van herstel.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


1.129 views | Reageer (8 reacties)
 • Goed stuk Bas. Ik ben dat zwartkijken zelf ook zat en was dus aangenaam verrast toen ik positieve berichten ontving de afgelopen 2 weken. Ook binnen mijn netwerk hoor ik weer positiviteit. Het feit dat Goldman Sachs bijna 2 miljard dollar winst boekt in Q1 is naar mijn mening ook een teken aan de wand dat het tij aan het keren is.

 • Goed stuk Bas. Ik ben dat zwartkijken zelf ook zat en was dus aangenaam verrast toen ik positieve berichten ontving de afgelopen 2 weken. Ook binnen mijn netwerk hoor ik weer positiviteit. Het feit dat Goldman Sachs bijna 2 miljard dollar winst boekt in Q1 is naar mijn mening ook een teken aan de wand dat het tij aan het keren is.

 • @Steven, vandaag weer twee tegenstrijdige berichten. Aan de ene kant verzwakt de Amerikaanse economie minder snel. Aan de andere kant is het aantal faillissementen gestegen, en fors.

  Ik ben vandaag geïnterviewd voor een arbeidsmarkt special in een landelijke krant binnenkort. Speciaal voor de ICT markt. Die wilde een vergelijk met de vorige crisis, de dot com crisis. Ook daar heb ik niet zoveel crisis gezien als ik eerlijk ben.

 • @Steven, vandaag weer twee tegenstrijdige berichten. Aan de ene kant verzwakt de Amerikaanse economie minder snel. Aan de andere kant is het aantal faillissementen gestegen, en fors.

  Ik ben vandaag geïnterviewd voor een arbeidsmarkt special in een landelijke krant binnenkort. Speciaal voor de ICT markt. Die wilde een vergelijk met de vorige crisis, de dot com crisis. Ook daar heb ik niet zoveel crisis gezien als ik eerlijk ben.

 • gerdienke

  he ik hoop het net zoals jij dat het eind van de crisis al in zich is want mijn vader is al bijna werkloos

 • he ik hoop het net zoals jij dat het eind van de crisis al in zich is want mijn vader is al bijna werkloos

 • Inmiddels is er ook een top econoom die dit jaar het einde van de Crisis voorspeld, toevallig één van de enige die ook de crisis zelf had voorspeld: http://www.nu.nl/economie/1969907/topeconoom-voorspelt-einde-recessie.html

 • Inmiddels is er ook een top econoom die dit jaar het einde van de Crisis voorspeld, toevallig één van de enige die ook de crisis zelf had voorspeld: http://www.nu.nl/economie/1969907/topeconoom-voorspelt-einde-recessie.html


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën