Nieuwsupdate

Door Bas van de Haterd op 02-04-2009 08:37.

extraDe langdurige werkeloosheid is gedaald in 2008 t.o.v. 2007, zo meldt het CBS. Dat wil zeggen dat er in 2008 minder mensen meer dan een jaar werkeloos waren dan in 2007. In totaal ging het om 27.000 mensen. In totaal waren er in 2008 180.000 minder werkelozen dan in 2005, terwijl eind 2008 de (ik noem het bijna zogenaamde) crisis al was toegeslagen en in 2005 alles nog hosanna was.

Ook is bekend gemaakt dat de WW pot voorlopig toerijkend is, wat logisch lijkt na jaren van deze lage werkeloosheid.

Wel maakte Getronics (onderdeel van KPN) bekend dat er ontslagen gaan vallen, 1.400 in totaal waarvan 700 in Nederland. Dat is ongeveer 10% van het personeelsbestand, onbekend is nog hoeveel IT’ers daar onder zitten, maar ondanks de crisis en de bakzitters hier en daar is er in die sector nog vraag genoeg.

Kroymans gaat failliet en daarmee verliezen ook waarschijnlijk 1.000 mensen hun baan. Natuurlijk heeft het bedrijf, dat vooral dure en luxe auto’s importeert, veel last van de crisis. Maar ik vraag me af of het ook was gebeurt als ze wat minder groot waren geweest en de verschillende merken gewoon los van elkaar waren gebleven.

Ook Golden Tulip heeft surceance aangevraagd. Men legt de schuld bij de crisis, maar Ronald van den Hoff (en anderen) stellen hier vraagtekens bij. Immers, kan je zo snel failliet gaan? Of zat er dan al iets anders mis?

En dan is het nog het ABP, dat de premies wil verhogen waarbij het kabinet nu dreigt dat er dan ontslagen gaan vallen. Minister Ter Horst ageert dan ook sterk tegen deze verhoging. Dit soort taal lijkt me nu niet wat de overheid zou moeten uitslaan, dreigen met ontslagen, ze hebben net een groot herstelplan van de economie gepresenteert. Overigens heb ik nog steeds een mooie aanvulling op dat crisisplan, wat ik nadrukkelijk miste, op livre geplaatst. Aan de reacties te zien gaat dit naar het FNV, dus wie weet komt het nog bij de SER terecht…

Een paar interessante uitspraken die ik u allen niet wil onthouden m.b.t. deze crisis:

We bedrijven allemaal topsport in business en wanneer je als topsporters niet meer ‘in shape’ bent beland je gewoon op de reservebank. Helaas worden veel bedrijven er nu mee geconfronteerd dat ze niet goed genoeg ‘in shape’ waren ! (MariĆ«lle Sijgers)


Een schip voelt zich veilig in de haven, maar daar is het niet voor gebouwd!
Blijven varen dus, van nieuwe eilanden leren en blijven innoveren. (Rebecca Kanne)

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


305 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriƫn