Indeed in Nederland

Door Bas van de Haterd op 31-03-2009 14:47.

job_search_indeed_nl_nlVia HRlog lees ik vandaag dat Indeed in Nederland is gestart. Een bijzondere ontwikkeling aangezien Indeed, samen met Simplyhired, vaak in de branche wordt aangehaald als hét voorbeeld hoe een goede vertical search engine zou moeten werken. Toen ik hier een business plan bij ilse voor schreef waren dit ook twee voorbeelden waar ik veel inspiratie vandaan haalde.

In Amerika is Indeed verschrikkelijk groot, en waarom ook niet. Want daar waar Google goed in in indexering is er altijd ruimte voor niche spelers. En vacatures indexeren is net iets anders met net iets andere criteria dan gewone zoekopdrachten. Ik heb altijd geloofd dat er ruimte is in Nederland voor een goede vertical vacature search engine, maar alle initiatieven in Nederland voegen niets toe aan de markt. Doet Indeed dat wel?

Wat is de toegevoegde waarde van een goede Vertical Search Engine?

– Je hoeft maar op één plek te zoeken en alle vacatures moeten worden geïndexeerd;
– Als het goed is ontdubbeld de search engine de vacatures, zodat je één vacature maar één keer krijgt ongeacht hoe vaak hij op het web staat;
– Idealiter geeft de search engine de corporate recruitmentsites voorrang bij ontdubbeling boven de vacaturebanken, maar laten we zeggen dat er in ieder geval corporates in voor moeten komen;
– De search engine zou moeten doorverwijzen met een intro tekst naar de site waar de vacature staat;
– De search engine zou informatie moeten toevoegen, zoals nieuws over het bedrijf, ratings op review sites, Linkedin connecties naar het bedrijf, etc.

Indeed geeft aan op dit moment 31.000 vacatures nieuw te hebben gevonden in de laatste 7 dagen. Het is lastig in te schatten hoeveel dat er zijn, maar het lijkt redelijk compleet te zijn. Dan is het tijd voor de test. De interface is heerlijk simpel, beter kan niet, wat zoek je en waar?

Een opdracht naar Philips in Eindhoven geeft een pracht resultaat: zowel jobboards (o.a. Intermediair en Marktplaats) als de Philips site zelf en een breed spectrum aan vacatures. Ook staat de corporate homepage heel veel voorin (met enkele uitzonderingen ertussen) en komen de jobboards pas veel verder in de search terug.

philips

Ideaal is dat Indeed ook aanbiedt om je search opdracht op te slaan als e-mail alert of RSS feed. Nooit meer 101 verschillende alerts aanmaken bij alle vacaturebanken, maar gewoon één alert die alles afzoekt. Dan kan je ook nog eens heel specifiek je alert instellen.

philips3Aan de zijkant staat een mogelijkheid om te verfijnen, op functie, bedrijf en locatie. Dat is nog eens kwaliteit, facet based search heet deze techniek en ik ben er groot fan van.

Helaas is ontdubbelen er niet bij, want als je de 5 controleleiders kiest krijg je 5 keer dezelfde vacature, op Nationalevacaturebank (niet eens op de eigen site er tussen) van verschillende dagen. Ontdubbelen is er in zijn geheel niet bij.

Je kan in dit geval ook op het bedrijf Philips selecteren, dan blijven er 56 van de 206 advertenties over. Blijkbaar komt het zoekwoord Philips bij veel bedrijven voor in de vacature (werkt voor Philips of in een enkel geval, gevestigd in het Philips stadion).

Het is erg jammer dat de linkerbalk zo klein is, zodat je niet ziet hoeveel vacatures er met bepaalde functietitels zijn. Een schoonheidsfoutje dat hopelijk snel wordt opgelost.

Verder heeft een vacature de mogelijkheid door te mailen (tell-a-friend) en een ‘meer optie’. Die meer optie is erg beperkt helaas. Verder dan alle vacatures van dit bedrijf in de regio en een kaart van die regio komt men (nog) niet. Dit in vergelijking met de Amerikaanse versie

In Nederland dus 2 opties en een permanente link, in de Amerikaanse versie ook een salarys search, forums, een directe google link en een mogelijkheid om connecties te zoeken in Linkedin en Facebook. Nu begrijp ik dat die salary search niet mogelijk is, maar waarom ook de eenvoudige google zoekopdracht en de Linkedin zoekopdracht er niet in zitten is mij een raadsel.

philips5marketer

Concluderend voldoet Indeed aan nagenoeg alle eisen die ik stel aan een goede vertical search engine voor vacatures. Hij lijkt compleet, hoewel hij helaas nog niet ontdubbeld. Hij zoekt op alle type sites en zet de corporate homepages bovenaan, hoewel ik moet toegeven dat hij relatief weinig corporate homepages nog indexeert. Nu komt dit mogelijk deels doordat er veel niet toegankelijk zijn (hierover binnenkort een onderzoek), maar er is meer te halen dat Indeed nu doet.

Ontdubbelen is iets dat beter kan en vooral tegenvallend is de additionele waarde die men erbij geeft. De informatie die vrij verkrijgbaar is op het web kan beter. Maar al met al hebben we hiermee een waardevolle toevoeging in het Nederlandse recruitmentlandschap.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


1.084 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën