AOW perikelen

Door Bas van de Haterd op 30-03-2009 08:08.

aow_43482hDe AOW moet naar 67 volgens het kabinet. Anders is het allemaal onbetaalbaar door de stijgende levensverwachting. Tenminste, dat wil het kabinet ons doen geloven. Maar de cijfers wijzen al heel lang anders uit en personeelslog doet daar een prachtig relaas van.

Natuurlijk is de levensverwachting de laatste jaren gestegen en is hij nu dus duurder. Want toen hij in 1957 werd ingevoerd was de levensverwachting dicht bij de 65 jaar nog. Die van mannen is met gemiddeld 5 jaar toegenomen (van 70 naar 75) die van vrouwen met gemiddeld 8 (van 72 naar 80), tenminste, in 2000 volgens het CBS. De levensverwachting wanneer men 65 wordt is echter de laatste jaren (sinds 1990) ook sterk toegenomen volgens het CBS en dat is natuurlijk relevanter voor de AOW.

Maar wat blijkt? De gemiddelde leeftijd dat men uit het arbeidsproces stapt is rond de 61 volgens Personeeslog. Mannen zijn gemiddeld 61,6 jaar en vrouwen 61,3 jaar. En wie stoppen er mee? De beste medewerkers die het meeste verdiend hebben. Dus misschien is daar wel veel meer te behalen dan met het algemene verhogen van de AOW leeftijd.

En wie zitten nog op deze oudere medewerkers te wachten? Als de beste al gestopt zijn houd je vooral dure werknemers over. En laten we eerlijk zijn, de manier waarop CAO’s werken in ons land is oud gelijk aan duur. Leeftijd speelt een (te) grote rol bij de bepaling van de beloning.

Dus zitten werkgevers te wachten op deze mensen? En is dit niet juist een remmende factor van innovatief Nederland? En prijzen we onszelf hiermee financieel niet uit de markt? Teveel onbeantwoorde vragen in mijn optiek en daarmee een regeling die wel eens een heel andere uitwerking kan gaan krijgen dan verwacht voor het kabinet en de BV Nederland.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial. Hij helpt organisaties met het begrijpen van social media en de gedragsveranderingen die dit met zich meebrengt op het gebied van de arbeidsmarkt. Organisaties huren hem in voor het verzorgen van inspirerende lezingen over de toekomst van de arbeidsmarkt, trainingen over het gebruik van social media voor recruitment of het opzetten van een recruitmentsite. Hij is tevens co-auteur van Personal Brand.nl en auteur van Werken Nieuwe Stijl. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


369 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriƫn