De juiste omvang

Door Bas van de Haterd op 27-03-2009 08:32.

charity1Momenteel ben ik bezig met de voorbereiding van een nieuw boek, over nieuwe organisatiemodellen en -vormen die beter omgaan met de veranderende wereld. Ons huidige model is veelal nog gebaseerd op dat van de industriële revolutie, waarbij we productie deden. Dat is veel minder geschikt voor de huidige informatie maatschappij, waarbij we met ons hoofd en niet met onze handen werken. Tenminste, voor de bedrijven die dat doen.

Eén onderdeel hiervan is de omvang van bedrijven, waarbij de schaalbaarheid helemaal niet meer van belang is. Juist kleine organisaties gaan steeds meer terrein winnen verwacht ik. Ook zullen meer en meer top talenten enkel nog kiezen voor het zelfstandige bestaan en ook daar moet je mee om gaan. Interessant in deze gedachtengang is de post van Seth Godin hierover.

Er was een tijd dat Ford zijn eigen schapen en herders had omdat het toen logisch was dat ze hun eigen wol nodig hadden voor de bekleding van de auto’s. Dat lijkt nu heel vreemd. Maar daarom moet elk bedrijf zich afvragen: waarom doen we eigenlijk wat we doen op de manier waarop we het doen?

Vraagt u zich bij HR wel eens af of het niet verstandiger is het bedrijf in meerdere delen op te knippen? Als je bedenkt dat hele succesvolle, grote bedrijven soms maar uit 3 mensen bestaan is er veel mogelijk met weinig mankracht.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


236 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën