wouterbosjanpeterbalkenende425Gisteren was het dan zo ver, ons grote crisisplan. De heren kwamen het toelichten en ik moet zeggen: zelden zo weinig gezien dat er toe doet. Het is een slap aftreksel van matige compromissen gebouwd op slechte gegevens.

Zo, dat is er uit, nu even de onderbouwing van waarom ik dit vind.

Er wordt veel geld uitgetrokken om de werkeloosheid te bestrijden. Op zich ben ik voor de deeltijd WW en moet je mensen inderdaad zoveel mogelijk aan het werk houden. Maar welke werkeloosheid hebben we het over? In het vierde kwartaal was er nog steeds banengroei volgens het CBS, 108.000 meer banen dan in Q4 2007, terwijl de crisis al volledig ons had bereikt, toch?

Ook is de werkeloosheid in Q1 van dit jaar nog lager dan in Q1 van 2008, welke crisis hebben we het hier over? De crisis die niet echt wordt ondersteund door cijfers heb ik het idee. Het CPB kraamt een hoop onzin uit dat we naar 9% werkeloosheid kunnen, maar vergeet blijkbaar dat er een vergrijzing gaande is waardoor dat cijfers straks gelijk staat aan 14% zonder vergrijzing. Wanneer hebben we dat voor het laatst gezien?

En qua investeringen lijkt het ook niet echt een vetpot. Het is allemaal weer zwak en matig. Waar zijn de kleinere klassen en meer leraren? Als je dan gelooft in werkeloosheid is dat de perfecte manier om iets te investeren dat goed is voor de economie op lange termijn en voor werkgelegenheid zorgt.

Waarom haal je het (verder financieel weinig opleverende) argument van het aftoppen van de hypotheekrente aftrek niet weg bij de vakbonden en de SP door dat nu in te voeren voor huizen met een hypotheek boven de 1 miljoen (is 0,25% van alle huizen begreep ik).

Waar zijn de investeringen in duurzaamheid? Een windmolenpark op zee is leuk, maar doordat er 10 jaar langs niets aan windenergie gedaan is hebben we geen windturbine producenten meer in dit land. Die zitten allemaal in Denemarken. Investeringen in zonne energie hadden de Nederlandse economie meer geholpen.

En investeren in de zorg? Goede degelijke systemen maken bijvoorbeeld, een werkend EPD in open source bouwen met overheidsgeld? Hetzelfde geldt trouwens voor gemeentelijke systemen. Dat waren lange termijn duurzame investeringen geweest die nu de crisis minder diep maken en in de toekomst veel rendement opleveren en doordat je uitgaven direct verlaagt worden ook meteen besparingen opleveren.

Al met al een slap aftreksel zonder heldere visie dat weinig positiefs voor de economie zal doen vrees ik.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


561 views | Reageer (9 reacties)
 • je slaat de spijker op de kop. vooruitschuiven is alles wat het kabinet kan. gewoon bang om naar huis gestuurd te worden en dan weten we inmiddels wel wat er gebeurt als er nu nieuwe verkiezingen zouden komen: dag wouter, terug naar de bankjes, dag andre, terug naar de aanrecht en dag JP, terug naar de vergetelheid.

 • je slaat de spijker op de kop. vooruitschuiven is alles wat het kabinet kan. gewoon bang om naar huis gestuurd te worden en dan weten we inmiddels wel wat er gebeurt als er nu nieuwe verkiezingen zouden komen: dag wouter, terug naar de bankjes, dag andre, terug naar de aanrecht en dag JP, terug naar de vergetelheid.

 • Grappig genoeg denk ik dat Bos nog het meest profiteert van een eventuele val van het kabinet. Ondanks dat hij een deel van de crisis heeft laten gebeuren (o.a. door Wellink niet te steunen in zijn kritiek tegen de ABN overname) vindt Nederland hem nog steeds redelijk de held.

  JP vind ik persoonlijk de ultieme schemiel in het verhaal. Geen enkel leiderschap getoond, geen enkele daadkracht. Helaas zie ik momenteel in de hele politiek niet één sterke leider. Het is allemaal slappe hap. Niemand die echt een daadkrachtige leider is die door kan en durft te pakken.

  Maar laten we eerlijk zijn, we krijgen waar we voor kiezen en we kiezen in Nederland nog steeds in grote getalen voor middelmatigheid.

 • Grappig genoeg denk ik dat Bos nog het meest profiteert van een eventuele val van het kabinet. Ondanks dat hij een deel van de crisis heeft laten gebeuren (o.a. door Wellink niet te steunen in zijn kritiek tegen de ABN overname) vindt Nederland hem nog steeds redelijk de held.

  JP vind ik persoonlijk de ultieme schemiel in het verhaal. Geen enkel leiderschap getoond, geen enkele daadkracht. Helaas zie ik momenteel in de hele politiek niet één sterke leider. Het is allemaal slappe hap. Niemand die echt een daadkrachtige leider is die door kan en durft te pakken.

  Maar laten we eerlijk zijn, we krijgen waar we voor kiezen en we kiezen in Nederland nog steeds in grote getalen voor middelmatigheid.

 • En in plaats van dat er meer geld voor het onderwijs komt en salarissen, komt er minder geld en moeten er elders bezuinigd worden.

 • En in plaats van dat er meer geld voor het onderwijs komt en salarissen, komt er minder geld en moeten er elders bezuinigd worden.

 • Pingback: Maatregelen tegen de crisis II | RecTec()


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën