starfish1The Starfish (zeester) and the Spider (spin) is een boek over organisaties zonder leiders. Een boek dat ook al ‘way overdue’ (het is uit 2006) was om te lezen voor mij en met het oog op mijn eigen nieuwe boek nu eindelijk door mij geluisterd is.

Hoewel het door velen die het niet hebben gelezen is afgedaan als ‘een nieuwe term voor het decentrale organisatiemodel dat we al zo lang kennen’ zitten er wel degelijk nieuwe dimensies aan. Want het gaat niet alleen over centrale t.o.v. decentrale organisatiemodellen, maar ook over open source organisatiemodellen en organisaties zonder leiders.

Waarom versloegen de Spanjaarden de Aztecen zo makkelijk, maar hadden ze zoveel moeite met de Apaches? Niet omdat de Apaches sterker waren, maar omdat ze extreem decentraal waren. De Aztecen hadden een hoofdstad, Tenochtitlan, het huidige Mexico stad. Toen die stad viel, viel het rijk. De Apaches hadden enkel dorpen, geen leiders, enkel mensen die ze volgden. Jaren lang hebben ze de Spaanse overheersing tegen kunnen houden, terwijl ze sterk inferieur waren militair gezien.

In moderne tijden zijn er steeds meer organisaties die zonder leiders functioneren. Kijk naar Wikipedia, waar niemand echt de leiding heeft. En toch zijn er al heel veel encyclopedie makers failliet door gegaan. Kijk naar emule, een peer2peer netwerk (soort Napster) dat niet aangeklaagd kán worden omdat ze niet weten wie er achter zit. Er is geen eigenaar, er is geen organisatie die aangeklaagd kan worden. Het bestaat gewoon en niemand hoeft er geld mee te verdienen.

Bij veel organisaties zie je dat als je het hoofd afhakt, de organisatie zal sterven, net als bij een spin. Een zeester echter kan je in 5 delen hakken en dan groeien er vijf nieuwe zeesterren uit. Er is geen centraal zenuwstelsel dat alles overheerst en dus is zo’n beest erg lastig te stoppen. Hetzelfde geldt voor organisaties met een dergelijk model. Kleine autonome bedrijven die op zichzelf kunnen functioneren zonder een centrale moeder organisatie. Een belangrijk voorbeeld hiervan zijn de nu al steeds vaker voorkomende zwermen van ZP’ers (Zelfstandige Professionals). Dit zijn typische voorbeelden van organisaties zonder een echte leider die bestaan uit veel ondernemers die zich verbinden, maar ook de mogelijkheid hebben elders heen te gaan. In de recruitment industrie is Rise hier een voorbeeld van. Zoals Ricardo Risamasu (van Rise) in dit interview uitlegt: RISE is een organisatie zonder medewerkers, die volledig is opgebouwd uit andere ondernemers. Die hebben de vrijheid hun eigen ding te doen en ze volgens Ricardo. Maar we (ik ben er zelf ook één van) hebben ook de mogelijkheid te vertrekken als hij een richting op gaat die ons niet aan staat.

De kracht van organisaties zonder een echte CEO en personeel zal de komende jaren enkel toenemen. Dat wil overigens niet zeggen dat er geen ruimte is voor ‘normale’ bedrijven. Het boek gaat goed in op de voor- en nadelen en hoe je dergelijke organisaties moet bevechten als ‘traditioneel bedrijf’. De veel gebruikte manieren van een frontale aanval helpen namelijk niet, hoe meer een decentrale organisatie aangevallen wordt, des te decentraler deze wordt. Net als een centraal georganiseerde organisatie nog centraler georganiseerd zal worden als het onder vuur ligt.

Een must read voor iedereen die zich bezig houdt met organisatiemodellen en organisatiestructuren. Maar ook voor recruiters goed om te lezen met het oog op de komende ZP trend.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


1.113 views | Reageer (2 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08