De bonus bij ING

Door Bas van de Haterd op 20-03-2009 08:27.

geld4_2Gisteren las ik ineens op Twitter dat er een hoop te doen was om weer een bonus bij ING. Dus even snel na gaan zoeken waar het nu over ging en ik kwam een bericht tegen dat Wouter Bos zich heel erg druk maakte over de bonus van de nieuwe CFO van ING. Maar dan lees je verder en zie je dat het gaan om een tekenbonus van 100.000 aandelen, dat is ongeveer 400.000 euro op dit moment. Ook blijkt uit stukken van het FD dat ING een maximum heeft gegeven aan deze bonus, namelijk 1,3 miljoen euro (in andere woorden, het opwaarts potentieel is ook nog eens gelimiteerd). Toch een hoop ophef, en eigenlijk denk ik dat we nu wel op elke slak zout leggen.

Laat ik beginnen met te stellen dat je bonussen en bonussen hebt. Dat AIG miljoenen bonussen kan uitbetalen terwijl ze bijna failliet gaan is belachelijk. Dat kan je niet maken, dan klopt je bonus systeem niet. Maar als deze man dus 400.000 euro meer salaris had gekregen was het geen issue geweest, nu het in aandelen wordt betaald en bij in dienst treding wel.

Ook vermelden de berichten niets over eventuele sancties bij snel vertrek, dus ik vrees dat die er niet zijn en dat is dan ook een beginnersblunder van de RvC van ING.

Maar ergens begrijp ik het wel. De man is 48 en neemt nu een risico dat ongekend is. Er zijn niet zo heel veel toppers die nu CFO van ING willen worden, het risico voor je carrière is wel heel groot. Ik kan een tekenbonus dan wel begrijpen, want het wespennest waar je je in begeeft heb je streks niet alles voor het zeggen. Zeker nu de overheid een grote rol speelt kunnen andere belangen straks jouw carrière om zeep helpen en zoals ik al zei: de man is pas 48 en moet nog even dus.

Uit het FD blijkt:

De 100.000 aandelen die hij zal ontvangen na zijn benoeming zijn momenteel 400.000 euro waard. Flynn kan 30.000 stukken verzilveren in 2010, 30.000 in 2011 en 40.000 in 2012.

De waarde van de stukken kan de komende jaren stijgen, maar ING heeft voor de nieuwe topman een maximum vastgesteld. Flynn mag maximaal 1,3 miljoen euro ophalen met de verkoop van de aandelen. De ING-commissarissen stellen in de vergaderstukken dat deze toekenning ,,gerechtvaardigd is gezien de huidige beloning voor Patrick Flynn”. Het is nog onbekend wat het jaarsalaris van Flynn wordt.

De winst kan dus maximaal 1,3 miljoen zijn (vind ik persoonlijk vreemd) en hij kan ze pas verkopen in de jaren er na (moet hij ook nog in dienst zijn? Zo ja, zie ik helemaal geen probleem).

Hoewel ik de ophef begrijp gezien de tijdsgeest en het media technisch niet slim is, vind ik het persoonlijk wel onzin. Want zoals de SP stelt: Een overheidscommissaris hoort de bonussencultuur te bestrijden. Slaat natuurlijk nergens op. Bonussen zijn niet per definitie verkeerd, je moet alleen heel goed begrijpen dat je krijgt waar je voor betaald en dat is niet altijd waar je op stuurt. Wat dat betreft zou ik al deze mensen aanraden Freakonomics te lezen.

Bonussen zijn niet per sé fout, zolang je maar wel een heel goed systeem maakt. Daar zit bijna altijd de fout. Tekengeld is dan al vreemd, hoewel het in sommige gevallen gerechtvaardigd kan zijn. Exitbonussen zijn ook per definitie fout, maar heel veel bonussystemen voor prestaties kunnen heel erg goed werken. Laten we niet op elke slak zout gaat leggen, maar blijkbaar is dat de tijdsgeest.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


1.266 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën