Van ikki naar social CV?

Door Bas van de Haterd op 19-03-2009 11:42.

slideshare_landing_imageRonald sprak er in het interview al over, het einde van het CV. Tenminste, het einde van het CV in de huidige vorm. Personal branding is de term die we er nu aan hangen, maar Joery Bruijntjes noemde het al eerder zijn social CV. Toen zag ik het nog niet helemaal, nu moet ik zeggen dat Joery gewoon zijn tijd vooruit was.

Want we gaan steeds meer toe naar een plek waar mijn CV niet enkel meer een opsomming is van mijn werkzaamheden en opleidingen. Natuurlijk, dat is van belang. Voor bepaalde beroepen heb je een bepaalde achtergrond nodig. Maar het gaat ook om je kennis en je ambities. Ikki is hier altijd op gericht geweest, zei men. Nu lijkt het er ook een beetje van te komen.

Zo zag ik bijvoorbeeld het profiel van Marco van Hurne, de directeur van Ikki. En dat is nu meer dan ooit een social CV geworden, wat Joery twee jaar geleden al deed met zijn eigen site. Een samenvatting van zijn werkervaring en personalisa (basale CV gegevens), maar met integratie van zijn twitter stream (wat houdt mij bezig), zijn blogs (waar ligt mijn kennis), foto’s (inzicht in mijn leven en hobbies), video’s (met name professionele interviews), presentaties en ‘wat lees ik’. Bijna allemaal ingeladen vanuit andere sites.

Want dat is het verschil met een gewoon CV, we willen het niet wéér opmaken, het staat al online. Alleen niet verzameld. Zelf denk ik dat het sociaal CV de toekomst heeft, een totaalbeeld met één grote integratie van alles dat je online al doet, maar dan met de macht aan de gebruiker. Je laat namelijk enkel zien wat jij wilt laten zien, jij bepaald wat er in staat, net als in een gewoon CV.

Ik was nooit zo’n groot fan van Ikki als ik eerlijk ben. Te laat, te matig. Maar deze social CV functionaliteit die nu langzaam opgebouwd is lijkt me zeker een goede mogelijkheid te bieden voor gebruikers. Want waarom zou een jongere nog zijn beperkte word document willen uploaden naar Monsterboard, als je dat ook veel mooier, uitgebreiden en spannender kan doen op ikki? Aangevuld met enkel test resultaten kan je daar zeker een mooi geheel van maken wat waarde toevoegd voor zowel de gebruiker als de recruiter. Het sociale netwerk deel is eigenlijk al bijna overbodig denk ik, hoewel er ook geen nut is deze feature eruit te slopen.

Ikki zou zich niet meer moeten profileren als een sociaal netwerk, maar een social CV site. En op die manier ook moeten focussen op het business model: zorg dat mensen betalen om mensen te benaderen en dat de kandidaat daar eventueel ook van mee profiteert. Ik zie weer mogelijkheden voor ikki, het is weer een initiatief om verder te volgen. Met meerwaarde voor kandidaat en recruiter, mits ze nog iets verbeteren en een goed model gaan bedenken dat iedereen er van kan profiteren, inclusief zij zelf.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


839 views | Reageer (2 reacties)
  • Het sociaal CV geeft idd een veel beter beeld van een persoon dan alleen een platte tekst CV met opleiding en werkervaring. Ons idee was om wat lifestreams heet (http://lifestreamblog.com/) om te zetten naar een werkvariant, de workstream.

  • Het sociaal CV geeft idd een veel beter beeld van een persoon dan alleen een platte tekst CV met opleiding en werkervaring. Ons idee was om wat lifestreams heet (http://lifestreamblog.com/) om te zetten naar een werkvariant, de workstream.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën