swarmVia personeelslog kwam ik bij het is de vent, niet de tent uit. Een promotie-onderzoek gedaan met interviews met alle stakeholders en een enquête onder meer dan 2.000 hoger opgeleide ZZP’ers.

In de debatten over deze trend zijn twee belangrijke kampen. Het ene kamp ziet de kansen, de ontplooingsmogelijkheden en het ondernemersschap. Het andere kamp zie de bedreigingen, de in hun optiek door de bedrijven opgelegde flexibilisering en uitholling van de sociale zekerheid.

Volgens het onderzoek verdwijnt de verhouding tussen ondernemers en werknemers en dat maakt dat je hele andere modellen moet gaan gebruiken. Persoonlijk geloof ik dat elke organisatie die niet bereid is met ZP’ers (Zelfstandige Professionals) wil werken is gedoemd om failliet te gaan.

Een interessante conclusie uit het onderzoek is dat de meeste freelancers helemaal geen vaste baan willen.

Zelfstandige professionals ambiëren geen traditionele baan. In de regel hebben ze een hekel gekregen aan de bureaucratische cultuur en het politieke gekonkel in grote ondernemingen. Bovendien houden ze van hun vrijheid en autonomie. Minder dan twee procent (1,6%) van alle freelancers ambieert een vaste baan. Meer dan zestig procent van de freelancers wil blijven freelancen, 12 procent wil samenwerken met andere freelancers in een netwerk en 15 procent wil de eenmanszaak uitbreiden naar een grotere onderneming.

Een andere interessante uitkomst is de werkverdeling. Gemiddeld werkt men 41 uur en verdiend men 85.000 euro (omzet).Vergelijk dat met de gemiddelde werknemer en ik denk dat die meer werkt (met overwerk erbij) voor minder geld.

Een voltijds freelancer werkt gemiddeld 41 uur per week. Hiervan is ongeveer tweederde (27 uur) factureerbaar. De andere 14 uren worden gebruikt voor overhead activiteiten zoals administratie (3,7 uur), netwerken (4,6 uur) en andere activiteiten (4,2 uur) zoals productontwikkeling en bijwerken van de website. De gemiddelde omzet is 85.000 euro per jaar, de gemiddelde bezettingsgraad is ongeveer zestig procent en het gemiddelde uurtarief is 94 euro.

Toch moeten we het niet overdrijven, want omzet is natuurlijk niet hetzelfde als inkomsten. Gemiddeld verdiend een freelancer niet veel meer dan een gewone medewerker in loondienst. Maar dus wel in minder uur.

Hoewel het niet eenvoudig is om op basis van de omzetgegevens het inkomen van freelancers te vergelijken met het inkomen van vaste medewerkers, lijken de freelance inkomens niet schrikbarend hoog te zijn. De freelancers met de hoogste omzetten, de interim managers, zetten bijvoorbeeld gemiddeld 120.000 euro om. Hier moeten alle lasten nog van af. Na aftrek van kosten, sociale verzekeringen, pensioenvoorzieningen is het inkomen dat overblijft vaak niet veel meer dan een goede manager krijgt (80-90.000 euro). Bovendien krijgt een goede senior manager vaak nog bonussen, opties en/of aandelen in de onderneming. De freelancers met de laagste omzetten (kunstenaars, journalisten en vertalers) zetten allemaal minder dan 50.000 euro om. Aangezien hier alle lasten nog van af moeten is dit zeker geen vetpot.

Personeelslog geeft in haar artikel 4 redenen aan waarom de ZP’ers zo sterk toenemen. Dat is door het internet (makkelijker aan opdrachten komen), standarisatie van processen (maakt het makkelijk bij verschillende bedrijven te werken), laagdrempelige technologie (met een laptop en wi-fi kom je al een heel eind) en het feit dat we meer en meer kenniswerkers zijn.

Ik denk dat hier nog een extra trend bij zit: het ontslagrecht. Hoewel er wordt geklaagd door werkgevers dat het niet flexibel genoeg is, gaan ze een gigantisch probleem krijgen als je het nog verder flexibiliseert. Want deze crisis heeft ons al weer laten zien dat we helemaal geen ontslagbescherming hebben. En waarom zou ik in betere tijden voor veel minder geld werken als ik vervolgens in mindere tijden toch de pineut ben? Dan kan je beter in betere tijden zorgen dat je een reserve opbouwt, niet? Nog verdere flexibilisering van het ontslagrecht zal ertoe leiden dat nog minder kenniswerkers in loondienst willen en daarmee dat de ondernemers minder mensen hebben om van te profiteren en gaan klagen over de grote hoeveelheid freelancers die teveel geld vraagt zodat hun marge onder druk komt te staan.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


1.686 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën