youngprofessionalwomanStarters lijken de dupe te worden van de huidige economische situatie. Met berichten als ‘FNV vreest voor verloren generatie’, ‘Slim, jong, sociaal maar geen baan’ en andere niet veel goeds brengende koppen op het internet maakt dat de situatie voor de Young professional niet bepaald veelbelovend.

In de laatste 3 maanden van 2008 meldde het CBS dat de werkloosheid in de leeftijdscategorie 15 tot 24 jaar steeg van 8.000 naar 69.000 personen. Dat is een stijging van ruim 860%. Het zal dus steeds moeilijker worden voor twintigers om aan werk te komen, zolang deze economische toestand door zet.

Waarom is het juist voor starters zo moeilijk om aan een baan te komen? Mijn inziens vooral omdat ze onervaren zijn. In tijden van moeilijke tijden voor bedrijven willen zij niet teveel tijd en geld in nieuwe werknemers pompen. Het is voor hen belangrijk dat iemand wordt aangenomen die snel en efficiënt mee kan draaien in het arbeidsproces. Een starter heeft nauwelijks tot geen ervaring en heeft dus nog de nodige begeleiding nodig. Een werkgever zal daarom eerder een oudere werknemer aannemen die direct inzetbaar is en zeker voldoende ervaring heeft.

Wat moet je dan als Young professional? Uiteraard kun je jouw visie verbreden en zo in een breder gebied op zoek gaan naar een baan. Vaak zijn er veel meer mogelijkheden met de talenten en kennis van een starter dan hij/zij zelf in de gaten heeft. Echter blijft het een lastig punt dat de werkloosheid toeneemt en het aantal vacatures daalt.

Doorstuderen behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden. Immers is de verwachting dat over 2 jaar de economie weer langzaam opkrabbelt. Een oplossing zou dus het volgen van een master opleiding kunnen zijn. Uiteraard niet alleen om de tijd te overbruggen, uiteindelijk ben je ook beter gekwalificeerd waardoor je uiteindelijk meer mogelijkheden krijgt.

Uiteraard is het ook nog een optie om een baan onder je niveau te accepteren. Het is echter wel gevaarlijk, omdat je je al snel zal gaan vervelen. Aan de andere kant kan het een prima opstap zijn naar een uitdagendere functie die wel op jouw niveau is.

Doorstuderen lijkt in deze de meest handige optie. Maar wat nou als je 23 jaar jong bent, bijna je HBO opleiding HRM afgerond hebt en je klaar voelt voor de arbeidsmarkt?

Deze blog is geschreven door voormalig RecTec blogger Kim Willems

Over de Auteur

Bas van de Haterd Sommige bloggers verlaten RecTec na verloop van tijd, hun blogs blijven echter op de site onder de auteur 'Voormalig Blogger'


588 views | Reageer (14 reacties)
 • Mathijs Duisdecker

  Leuk artikel Kim. Het spreekt me erg aan, ik denk namelijk dat ik in het zelfde schuitje zit. 23 jaar, HRM opleiding (bijna afgestudeerd)en inderdaad sta ik voor de keuze of ik ga werken of nog een opleiding ga volgen.

  Ik verwacht dat in deze tijden in toenemende mate je persoonlijke netwerk een rol gaat spelen. Eenerzijds als klankbord en anderzijds als informatiebron voor vacatures. Dit zijn de mensen die je kennen en je (waarschijnlijk) een goede baan gunnen. Mijn ervaring is; door veel te praten met andere mensen over wat je bezig houdt, in dit geval de keuze tussen werk en studie, vorm je een betere mening. De mensen waar je mee praat weten vervolgens dat je werk zoekt (of gaat studeren) en zullen sneller aan je denken als ze iets horen.

  Ik ben er nog niet uit, maar daarom praat ik zoals gezegd ook veel met mensen over de aanstaande keuze.

  Ben jij er al uit?

 • Mathijs Duisdecker

  Leuk artikel Kim. Het spreekt me erg aan, ik denk namelijk dat ik in het zelfde schuitje zit. 23 jaar, HRM opleiding (bijna afgestudeerd)en inderdaad sta ik voor de keuze of ik ga werken of nog een opleiding ga volgen.

  Ik verwacht dat in deze tijden in toenemende mate je persoonlijke netwerk een rol gaat spelen. Eenerzijds als klankbord en anderzijds als informatiebron voor vacatures. Dit zijn de mensen die je kennen en je (waarschijnlijk) een goede baan gunnen. Mijn ervaring is; door veel te praten met andere mensen over wat je bezig houdt, in dit geval de keuze tussen werk en studie, vorm je een betere mening. De mensen waar je mee praat weten vervolgens dat je werk zoekt (of gaat studeren) en zullen sneller aan je denken als ze iets horen.

  Ik ben er nog niet uit, maar daarom praat ik zoals gezegd ook veel met mensen over de aanstaande keuze.

  Ben jij er al uit?

 • @Mathijs: Ben ook 23, eveneens bijna afgestudeerde HRM’er en ook ik weet niet wat ik “wil”. Doorstuderen lijkt nu te lonken, aangezien de vraag naar jonge HRM’ers laag is. Echter ben ik voor mijn gevoel deels ook klaar met studeren.
  En als je iets echt graag wil, lukt het je toch wel, hoe dan ook. Inderdaad door met mensen te praten, voornamelijk met mensen uit je netwerk, ook zij kunnen op deze manier hun ogen geopend houden voor een interessante nieuwe uitdaging.

  Wat zou je eventueel willen gaan studeren?

 • @Mathijs: Ben ook 23, eveneens bijna afgestudeerde HRM’er en ook ik weet niet wat ik “wil”. Doorstuderen lijkt nu te lonken, aangezien de vraag naar jonge HRM’ers laag is. Echter ben ik voor mijn gevoel deels ook klaar met studeren.
  En als je iets echt graag wil, lukt het je toch wel, hoe dan ook. Inderdaad door met mensen te praten, voornamelijk met mensen uit je netwerk, ook zij kunnen op deze manier hun ogen geopend houden voor een interessante nieuwe uitdaging.

  Wat zou je eventueel willen gaan studeren?

 • Mathijs Duisdecker

  @Kim
  Wanneer ik er voor kies om door te gaan met school twijfel ik tussen Psychologie, richting Arbeid & Organisatie of Sociologie, richting Arbeid, organisatie en beleid.

  Ik vind wat ik nu doe erg leuk en interessant maar mis af en toe de diepgang. Dat is voor mij een rede om wellicht door te gaan, maar wat jij zegt over het gevoel hebben klaar te zijn met studeren sluit ik me ook wel bij aan.

  Zelf zat ik ook nog te denken aan een traineeship, maar daar vragen voornamelijk WO’ers voor. Nog een rede om door te gaan 🙂

 • Mathijs Duisdecker

  @Kim
  Wanneer ik er voor kies om door te gaan met school twijfel ik tussen Psychologie, richting Arbeid & Organisatie of Sociologie, richting Arbeid, organisatie en beleid.

  Ik vind wat ik nu doe erg leuk en interessant maar mis af en toe de diepgang. Dat is voor mij een rede om wellicht door te gaan, maar wat jij zegt over het gevoel hebben klaar te zijn met studeren sluit ik me ook wel bij aan.

  Zelf zat ik ook nog te denken aan een traineeship, maar daar vragen voornamelijk WO’ers voor. Nog een rede om door te gaan 🙂

 • @mathijs traineeship? Dat is enkel bij grote bedrijven? Daar wil je toch niet terecht komen als talent?

 • @mathijs traineeship? Dat is enkel bij grote bedrijven? Daar wil je toch niet terecht komen als talent?

 • Mathijs Duisdecker

  @Bas
  Sterker nog, mijn voorkeur gaat uit naar een traineeship of een ander traject bij een groot bedrijf. Ik verwacht op die manier binnen een relatief korte tijd toch op een goede positie terecht te komen.
  Wat ik begrepen heb wordt je bij een traineeship versnelt opgeleid tot manager en met de ambities die ik heb, is zo’n traject wel waar ik denk naar op zoek te zijn.

  Waarom zou je volgens jou als talent niet bij een grote organisatie willen zitten?

 • Mathijs Duisdecker

  @Bas
  Sterker nog, mijn voorkeur gaat uit naar een traineeship of een ander traject bij een groot bedrijf. Ik verwacht op die manier binnen een relatief korte tijd toch op een goede positie terecht te komen.
  Wat ik begrepen heb wordt je bij een traineeship versnelt opgeleid tot manager en met de ambities die ik heb, is zo’n traject wel waar ik denk naar op zoek te zijn.

  Waarom zou je volgens jou als talent niet bij een grote organisatie willen zitten?

 • @Matthijs: omdat je er vooral leert hoe je politiek moet bedrijven en inhoudelijk er niet veel opdoet. De vraag is natuurlijk: wil je manager worden? Of wil je leuke dingen doen?

  Als je echt leuke dingen wilt doen, innovatief bezig zijn, denken in kansen in plaats van in risico’s, moet je niet naar een grote organisatie.

 • @Matthijs: omdat je er vooral leert hoe je politiek moet bedrijven en inhoudelijk er niet veel opdoet. De vraag is natuurlijk: wil je manager worden? Of wil je leuke dingen doen?

  Als je echt leuke dingen wilt doen, innovatief bezig zijn, denken in kansen in plaats van in risico’s, moet je niet naar een grote organisatie.

 • @Matthijs: persoonlijk gaat mijn voorkeur ook niet uit naar een groot bedrijf. Heb een jaar bij een dergelijk bedrijf gezeten en mijn ervaring is dat je daar een nummertje bent en al snel in de vergetelheid raakt. Bovendien beloven ze vaak van alles, maar maken vervolgens niets waar. Geef mij maar een klein of middelgroot bedrijf. Daar kun je waarschijnlijk ook meer leren omdat je eerder allround bent, waardoor je van verschillende walletjes kunt snoepen. Vervolgens kun je aansluitend op deze brede ervaring meer 1 richting op gaan.

 • @Matthijs: persoonlijk gaat mijn voorkeur ook niet uit naar een groot bedrijf. Heb een jaar bij een dergelijk bedrijf gezeten en mijn ervaring is dat je daar een nummertje bent en al snel in de vergetelheid raakt. Bovendien beloven ze vaak van alles, maar maken vervolgens niets waar. Geef mij maar een klein of middelgroot bedrijf. Daar kun je waarschijnlijk ook meer leren omdat je eerder allround bent, waardoor je van verschillende walletjes kunt snoepen. Vervolgens kun je aansluitend op deze brede ervaring meer 1 richting op gaan.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën