googlelabsHet is al weer een oude posting van januari van dit jaar, op Shoemoney. Maar het is goed om hem nog even terug te halen. De posting is namelijk een lange e-mail conversatie van veel ex Google (met name US) medewerkers over hun voormalige werkgever. En het blijkt niet allemaal hosanna te zijn bij Google. Hoe verassend…

In de post wordt veel gesproken over het feit dat Google slecht betaald. Er staan echter ook een paar leuke nuances in, in de trend van: als dat zo zou zijn zouden ze toch niet nog steeds het top talent aantrekken? Ze betalen vast niet op de absolute top, maar heel dramatisch zal het niet zijn.

Ook zie je dat veel kritiek soms terug te herleiden is op de te hoge verwachtingen, Google is geweldig, een nirvana, dus ligt de lat ook heel hoog. En sommige kritieken zijn ook heel erg goed doordacht, als men bijvoorbeeld zegt dat het uiteindelijk eigenlijk allemaal terug te herleiden is naar die ene manager.

Is Google dan geen geweldige werkgever? Ik denk het wel. Maar niet voor iedereen en dat schijnt men nog wel eens te vergeten. Zoals Jeroen van Zelst van Andarr me zei toen ze de ‘greatest place to work’ hadden gewonnen: wij zijn niet de beste werkgever, wij zijn de beste werkgever voor mensen die hier nu werken! Dat is een hele belangrijke nuance.

Er bestaat volgens mij niet zoiets als ‘de beste werkgever’, want iedereen heeft andere verwachtingen bij een werkgever en stelt andere prioriteiten. Het gaat uiteindelijk om de match tussen cultuur en mens en ook Google heeft mensen die niet bij ze passen.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


392 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriƫn