de-persVandaag in De Pers een artikel waar ik voor ben geïnterviewd over de jongere generatie. Ondanks de crisis lijken jongeren niet echt bereid hun eisen bij te stellen. In mijn optiek niet per sé een slecht teken, zeker als je het hebt over eisen op het gebied van functie inhoud of uitdaging. Want laten we eerlijk zijn, bedrijven willen dit wel, maar denken niet na over de consquenties. Want werkt iemand die zijn eisen bijstelt en zijn dromen opgeeft wel zo hard? Meestal niet toch?

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


388 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën