opa_oma06Een mogelijk scenario van de vergrijzing is dat we het uittredende deel van de beroepsbevolking gaan proberen op te vangen door immigratie. Dit is een redelijk realistisch scenario aangezien we dit in het verleden ook regelmatig gedaan hebben. Er kleven hier echter een aantal grote problemen aan.

Immers, de eerste hausse aan immigratie heeft op dit moment het neven effect van de gebrekkig integratie. Het effect dat dit momenteel geeft is dat het een stuk moeilijker is geworden om ons land binnen te komen, ook als is het als tijdelijke kenniswerker.

Maar wat gebeurt er als we de gevallen gaten gaan proberen te vullen met immigranten? We zijn een hoop implicaties voor HR en recruitment op zo’n moment.

De eerste vraag die dan opkomt is natuurlijk: waar halen we ze vandaan? Hoewel het nu even minder gaat, is Polen zelf al sterk in opkomst en ging de economie tot voor kort daar erg goed. Dat gold eigenlijk voor de meeste ‘1e generatie toetreders’. Bulgarije en co is nog iets minder, maar staat ook weer verder van ons af. En kunnen we wel zomaar die mensen importeren? Hebben die wel het kennisniveau dat wij verwachten? En welke andere gevaren heersen er?

Andere opties zijn China en India, waar de studies goed zijn (naar verluid) en meer dan genoeg studenten elk jaar afstuderen. Maar hebben die wel interesse om hier te komen werken? En indien dat zo is: voor hoe lang?

De eerste vraag, nog even afgezien van het papierwerk en de regelgeving, is dus: waar halen we deze medewerkers vandaan? En hier spelen in mijn optiek een aantal hele belangrijke facetten die heel goed moeten worden bekeken:

– Verschillen in opleiding
– Verschillen in kennis
– Verschillen in cultuur

Om met de laatste te beginnen is dat misschien een open deur, maar let hierbij goed op de culturele dimensies van Hofstede. Wij hebben in Nederland namelijk een redelijk unieke cultuur in het bedrijfsleven, waar we een lage ‘power distance’ hebben, een extreem lage ‘masculiniteit’ en een hele hoge individualiteit. De power distance verschillen merk je al als je de grens met België passeert, waar hiërarchie veel belangrijker is.

Met name omdat we nu praten over kenniswerkers importeren is dit van veel groter belang. De manier waarop we in Nederland immers ons werk hebben ingedeeld is er (doorgaans) één van veel vrijheid en weinig directe aansturing. Als je mensen neemt uit een land met een hoge power distance, zoals bijvoorbeeld India of China haalt gaat dat dus bijna zeker mis. China heeft daarnaast ook nog eens een hele lage individuele score, en recept voor problemen. Polen en Tjechië zitten wat dat betreft al dichter bij ons in de buurt.

De verschillen in kennis en opleiding zullen ook niet mis zijn. Vergeet niet, we hebben het hier niet meer over het binennhalen van gewone werknemers zoals bouwvakkers en schoonmakers. Kenniswerkers moeten toch op hetzelfde niveau kennis hebben en kunnen delen. Er zit natuurlijk grote verschillen in de niveaus van de opleidingen van verschillende landen.

En dan is er natuurlijk nog de issue van taal. Hoewel we er vaak van uit gaan dat iedereen wel Engels spreekt, blijkt dat in de praktijk toch minder logisch. En het niveau van Engels is ook weer erg verschillend. Communiceren is zo dicht mogelijk langs elkaar op praten zei mijn vader altijd, maar in andere talen wordt dit er niet makkelijker op.

De reden overigens waarom ik niet verwacht dat we snel lager geschoold personeel verder gaan binnen halen is omdat het werk waar dit voor nodig is waarschijnlijk eerder verplaatst wordt. Behalve het locatie gebonden werk, zoals bouwwerkzaamheden en veel service werkzaamheden, zal nog meer van de productie naar andere landen gaan waar men minder tekorten aan werknemers heeft en het tegelijk goedkoper is. Daardoor komen er in het onderste segment meer mensen op de arbeidsmarkt waardoor het locatiegebonden werk makkelijker op te vangen is hier lokaal. En omdat we met dit deel van het werk al veel ervaring hebben is het probleem iets minder groot.

Komt er massa immigratie van kenniswerkers om de uittredende kenniswerkers op te vangen? Ik hoop het niet, maar ik verwacht dat je het zeker de eerste jaren (2010 – 2012) niet moet uitsluiten. Daarna zal je snel zien dat deze mensen werven toch ook duur is en de productie te wensen overlaat, vrees ik. En dit alles is dan nog afhankelijk van de wet- en regelgeving die het moet toestaan.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


1.458 views | Reageer (4 reacties)
 • gijs

  interessant stuk bas. 2 vragen: waarom moeten de mensen fysiek in NL zijn om het werk te doen?

  Ik verwacht dat nog veel meer pensionado’s naar het buitenland gaan. Niet vanwege het weer, maar vanwege de lagere kosten van het levensonderhoud. Dat zou een interessante migratie kunnen opleveren. Nederland: het Florida aan de Rijn?

 • gijs

  interessant stuk bas. 2 vragen: waarom moeten de mensen fysiek in NL zijn om het werk te doen?

  Ik verwacht dat nog veel meer pensionado’s naar het buitenland gaan. Niet vanwege het weer, maar vanwege de lagere kosten van het levensonderhoud. Dat zou een interessante migratie kunnen opleveren. Nederland: het Florida aan de Rijn?

 • Hoi Gijs,

  Je eerste vraag is een hele goede. Waarom moet dat? Het moet in veel gevallen niet, maar het komt omdat de bazen het willen. Daarnaast is er ook zoiets als de sociale component aan het werk. Fysiek bij elkaar zijn heeft overigens ook veel voordelen, maar regelmatig thuiswerken kan zeker.

  De tweede vraag: klopt, pensioenado’s zullen misschien meer wegtrekken, maar je ziet nu ook al een zogenaamde ‘sun belt’ ontstaan. Toppers in hun vakgebied die in Nice of in Italië gaan wonen, wel aan de zon, de prachtige natuur en regelmatig terugvliegen met goedkope luchtvaartmaatschappijen om hier te werken. Soms een klein appartement aanhouden in Nederland en één tot twee weken per maand in Nederland werken.

 • Hoi Gijs,

  Je eerste vraag is een hele goede. Waarom moet dat? Het moet in veel gevallen niet, maar het komt omdat de bazen het willen. Daarnaast is er ook zoiets als de sociale component aan het werk. Fysiek bij elkaar zijn heeft overigens ook veel voordelen, maar regelmatig thuiswerken kan zeker.

  De tweede vraag: klopt, pensioenado’s zullen misschien meer wegtrekken, maar je ziet nu ook al een zogenaamde ‘sun belt’ ontstaan. Toppers in hun vakgebied die in Nice of in Italië gaan wonen, wel aan de zon, de prachtige natuur en regelmatig terugvliegen met goedkope luchtvaartmaatschappijen om hier te werken. Soms een klein appartement aanhouden in Nederland en één tot twee weken per maand in Nederland werken.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën