Idee: recessie-sparen

Door Bas van de Haterd op 03-03-2009 09:52.

emergency-spaarpotZomaar een idee. In het buitenland, met name de USA, is het heel logisch als je tijdens economisch mindere tijden een full-time MBA gaat volgen, de recessie MBA. De gedachte hierachter is dat je in deze tijden toch niet zo heel erg veel te doen is en je dus het beste jezelf aan een goede studie kan helpen.De Nederlandse overheid wil dit ook eigenlijk wel stimuleren, maar kiest weer voor de middenweg van de middenweg waardoor we uiteindelijk in de berm terecht komen, en dat struikgewas noemen we dan levensloopregeling. Ik zou zelf graag pleiten voor een uniforme regeling (ongeacht of je in loondienst of zelfstandige bent) waar je kan sparen voor een opleiding.

Maar dan is er nog een mogelijkheid, laat ik dat het recessie spaarloon voor freelancers.

Zoals eerder aangegeven, ZZP’ers hebben geen mogelijkheid tot verzekeren voor WW, geen serieuze mogelijkheid tenminste. En op zich is dat ook niet erg, daar wordt je ondernemer voor. Dat is een risico dat je nu eenmaal gewoon moet nemen, anders moet je dit niet doen.

Maar dat wil niet zeggen dat het niet mogelijk zou moeten zijn om iets te doen aan het ‘egaliseren’ van je bedrijfswinsten. En dan bedoel ik niet dat we meer belasting moeten betalen en het ondernemen nog onaantrekkelijker maken, maar ik doel op het sparen voor tegenslag.

Mijn idee is dat je ondernemers, freelancers en ZZP’ers de mogelijkheid biedt om bijvoorbeeld maximaal 15% van hun jaarwinst (met een maximum van 25.000 euro per jaar) belastingvrij op een speciale rekening te zetten. Op deze manier bespaar je dus veel belasting, net als bij het spaarloon. Of misschien dat je 10% belasting zou moeten heffen over dit bedrag, maar het dan wel verder buiten de inkomstenbelasting valt.

Dat bedrag mag je van de rekening halen als ondernemer op het moment dat er officieel een recessie is. Dus als de economie twee kwartalen achter elkaar echt krimpt en Nederland officieel in een recessie zit mag je dat geld belastingvrij opnemen.

Op deze manier doe je twee dingen. Ten eerste zorg je er voor dat ondernemers nadenken over het wegzetten van inkomsten voor mindere tijden. Iets dat iedereen weet, maar nog veel te weinig mensen doen. En dat brengt keer op keer weer problemen met zich mee die keer op keer zorgen dat een recessie dieper is dan hij hoeft te zijn.

Het tweede waar je voor zorgt is dat ondernemers een behoorlijk bedrag vrij krijgen op het moment dat ze het zwaar hebben. Naast het feit dat er minder mensen dus ten onder gaan aan de recessie geef je ook nog een investeringsruimte. Immers zijn ondernemers veelal ondernemend en is er geen moment zo geschikt om te gaan ondernemen als een recessie. Je hebt er de tijd voor, je geld is twee keer zoveel waard want iedereen wil je klandizie en er is voldoende productie capaciteit.

De overheid zou er volgens mij dus goed aan doen om voor ondernemers en vooral ook freelancers een recessie spaarloon te introduceren, om zo meer freelancers aan het werk te houden tijdens economisch mindere tijden en de recessies minder diep te laten zijn.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


446 views | Reageer (4 reacties)
  • Goed stuk bas, 5 sterren. ZZP’ers kiezen voor meer risico, maar een dergelijke regeling zou zeker helpen.

  • Goed stuk bas, 5 sterren. ZZP’ers kiezen voor meer risico, maar een dergelijke regeling zou zeker helpen.

  • Dank Chris, en alsof de duvel er mee speult (zou mijn vader zeggen): http://www.nu.nl/economie/1928824/fnv-pleit-voor-opleidingsfonds-zelfstandigen.html

    Het FNV pleit nu voor een opleidingsfonds voor zelfstandigen. Het FNV vind dat de overheid hier dan 60 miljoen in moet stoppen. Dat gaat mij een beetje te ver en ik moet ook zeggen dat ik een andere doelgroep in gedachten heb dan de zelfstandigen die lid zijn van het FNV, maar toch.

  • Dank Chris, en alsof de duvel er mee speult (zou mijn vader zeggen): http://www.nu.nl/economie/1928824/fnv-pleit-voor-opleidingsfonds-zelfstandigen.html

    Het FNV pleit nu voor een opleidingsfonds voor zelfstandigen. Het FNV vind dat de overheid hier dan 60 miljoen in moet stoppen. Dat gaat mij een beetje te ver en ik moet ook zeggen dat ik een andere doelgroep in gedachten heb dan de zelfstandigen die lid zijn van het FNV, maar toch.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriƫn