extraTwee berichten die toch even onder de aandacht gebracht moeten worden denk ik. Het eerste is dat het FNV een onderzoek gaat doen, voor het derde jaar achtereen, naar overwerk. De afgelopen jaren is volgens de bond het aantal klachten over de extra werkdruk door overwerk toegenomen.

Ik ben benieuwd hoe dit zich nu ontwikkeld in deze tijden. Aan de ene kant: we moeten mensen ontslaan want er is geen werk. Hoe kan je dan nog overwerk hebben. Aan de andere kant werken veel mensen nu extra hard, want ze zijn bang voor ontslagen. Ook zie je dat we geen nieuwe mensen meer aannemen, dus moet er extra hard gewerkt worden als er toch meer werk ik. Ik ben benieuwd naar de uitkomsten. Wat denken de lezers hier? Gaat het stijgen of dalen?

Het tweede bericht gaat over de daling van inkomsten van ondernemers. Gecorrigeerd voor inflatie is het besteedbaar inkomen van ondernemers de afgelopen 15 jaar met 30% gemiddeld gedaald, terwijl dat van werknemers in loondienst gelijk is gebleven. Dit is echter vooral toe te schrijven aan de verandering in de samenstelling van de groep ondernemers.

Als eerste geven de onderzoekers dit argument:

De relatieve daling wordt mede veroorzaakt door de toegenomen diversiteit onder zelfstandigen. Waar voorheen starters vooral mannen tussen de 34 en 50 jaar waren, zijn er nu ook veel vrouwen, allochtonen, ouderen en jongeren die kiezen voor ondernemerschap.

Dat verbaasd me, want waarom zouden vrouwen, allochtonen, ouderen of jongeren minder verdienen? Jongeren vooruit, dat kan ik begrijpen, die nemen nog genoegen met minder. Maar de rest?

Het volgende argument klinkt logischer in mijn oren:

Ook het percentage zelfstandigen zonder personeel (zzp) heeft invloed op het gemiddelde inkomen. Het percentage zzp’ers is toegenomen; zij hebben een beperkte ambitie om te groeien.

Maar dan heel opvallend, het is niet alleen een dalend inkomen, in veel gevallen is het gewoon laag:

Een relatief groot deel van de ondernemers heeft een inkomen onder de armoedegrens. In 2004 ging het om 16 procent van de zelfstandigen. Bij 6 procent van de ondernemers gaat dit om een structurele situatie.

En tot slot weer een bijzondere opmerking. Die doet me dan toch denken, zijn vrouwen en allochtonen minder goede ondernemers? Of kiezen ze gewoon steeds niet rendabele sectoren om iets in te beginnen?

Vooral vrouwelijke, jongere, alleenstaande en allochtone ondernemers hebben meer kans op een inkomen onder de armoedegrens. De lage inkomens komen relatief vaak voor in de agrarische sector, de detailhandel en de horeca.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


438 views | Reageer (4 reacties)
 • Hoi Bas,

  Juridisch kost aan de kant gelegd, dus even mijn reactie als beloofd. Het is gebruikelijk dat wg’s juist in crisistijden minder of geen nwe mensen aannemen, terwijl er wel werk is. Nwe mensen aannemen vinden ze dan een te groot risico en grijpen ze naar het instrument van overwerk. Meestal betekent dit een uitbreiding van het overwerk dat er toch al was. En altijd weer gaat de vakbond dan weer onderzoek doen daarnaar. En altijd komt daar dan weer weinig anders uit dan de conclusie dat er veel wordt overgewerkt.

  Het probleem is, en dat was ook in de jaren 80 en 90 zo, dat de politiek en sociale partners domweg niet in staat zijn eigen belangen aan de kant te zetten om vandaaruit effectieve maatregelen te treffen om de arbeidsmarktproblemen het hoofd te bieden. Dat gebeurt nu weer! En daar wordt iedereen goed ziek van. Mijn column “Wil de echte leider nú opstaan” heeft op nujij.nl dan ook best heftige reacties opgeleverd. In ieder geval is duidelijk dat er weinig vertrouwen is in de politiek en sommigen zelfs boos reageerden in termen van: “Wij hebben geen leiders, maar leiers die….”, en wat dan volgt aan tekst laat zich raden.

  Als ik eerder al schreef, heb ik zo’n vijf jaar geleden in de Tros Nieuws Show mijn commentaar mogen geven op een onderzoek van FNV. Het ging om de kwaliteit van de leidinggevenden in Nederland. 70% oordeelde slecht. Maar wat bleek: FNV had alleen de doelgroep gekozen die max Mavo opgeleid was. En dat terwijl toen zeker 80% van de hoger opgeleiden al negatief was over hun leidinggevenden. Was dus een interessant gesprek met Mieke vd Weij.

  Het grote proleem is dat, en dat geldt ook voor de vakbondsbestuurders, de politiek en belangenbehartigers vooral Macro agenda’s en eigen politieke belangen hebben. En dat gaat ten koste van waar het werkelijk om moet gaan.

  Groet,

  Simon

 • Hoi Bas,

  Juridisch kost aan de kant gelegd, dus even mijn reactie als beloofd. Het is gebruikelijk dat wg’s juist in crisistijden minder of geen nwe mensen aannemen, terwijl er wel werk is. Nwe mensen aannemen vinden ze dan een te groot risico en grijpen ze naar het instrument van overwerk. Meestal betekent dit een uitbreiding van het overwerk dat er toch al was. En altijd weer gaat de vakbond dan weer onderzoek doen daarnaar. En altijd komt daar dan weer weinig anders uit dan de conclusie dat er veel wordt overgewerkt.

  Het probleem is, en dat was ook in de jaren 80 en 90 zo, dat de politiek en sociale partners domweg niet in staat zijn eigen belangen aan de kant te zetten om vandaaruit effectieve maatregelen te treffen om de arbeidsmarktproblemen het hoofd te bieden. Dat gebeurt nu weer! En daar wordt iedereen goed ziek van. Mijn column “Wil de echte leider nú opstaan” heeft op nujij.nl dan ook best heftige reacties opgeleverd. In ieder geval is duidelijk dat er weinig vertrouwen is in de politiek en sommigen zelfs boos reageerden in termen van: “Wij hebben geen leiders, maar leiers die….”, en wat dan volgt aan tekst laat zich raden.

  Als ik eerder al schreef, heb ik zo’n vijf jaar geleden in de Tros Nieuws Show mijn commentaar mogen geven op een onderzoek van FNV. Het ging om de kwaliteit van de leidinggevenden in Nederland. 70% oordeelde slecht. Maar wat bleek: FNV had alleen de doelgroep gekozen die max Mavo opgeleid was. En dat terwijl toen zeker 80% van de hoger opgeleiden al negatief was over hun leidinggevenden. Was dus een interessant gesprek met Mieke vd Weij.

  Het grote proleem is dat, en dat geldt ook voor de vakbondsbestuurders, de politiek en belangenbehartigers vooral Macro agenda’s en eigen politieke belangen hebben. En dat gaat ten koste van waar het werkelijk om moet gaan.

  Groet,

  Simon

 • Hoi Simon,

  Over de onderzoeken van de FNV kan je meestal wel een beerput open trekken, daar ben ik het mee eens. Ik ben alleen vooral benieuwd of het nu dus meer of minder overwerk zal zijn, in totaal. Meer voor de bedrijven die meer verkopen, maar in totaal? Met de recessie? Of willen we misschien meer overwerken om ons zo onmisbaar te laten lijken?

 • Hoi Simon,

  Over de onderzoeken van de FNV kan je meestal wel een beerput open trekken, daar ben ik het mee eens. Ik ben alleen vooral benieuwd of het nu dus meer of minder overwerk zal zijn, in totaal. Meer voor de bedrijven die meer verkopen, maar in totaal? Met de recessie? Of willen we misschien meer overwerken om ons zo onmisbaar te laten lijken?


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën