opa_oma06Een volgend scenario dat de vergrijzing tot gevolg kan hebben is een daling in de overheidsuitgaven? Waarom? Omdat een heel groot deel van de vergrijzing bij de overheid zit. De overheid heeft een boven proportioneel deel van de oudere medewerkers die met pensioen gaan. En de overheid zal heel veel moeite hebben deze mensen te vervangen.

En dat is mooi, want juist bij de overheid is er erg veel stijging van de productiviteit te halen. Nog veel meer dan in het bedrijfsleven. Maar tienzuidend minder ambtenaren is al snel miljoenen, zo niet miljarden, minder uitgaven per jaar. Immers, 10.000 werknemers keer 150.000 euro (totale beloning, incl. sociale lasten) is al snel 1.500.000.000 (anderhalf miljard euro).

Een daling van de overhead van de overheid geeft natuurlijk veel kansen. De eerste is dat de overheid waarschijnlijk meer kaders gaat scheppen en gaat controleren dan daadwerkelijk beleid maken. Voor HR en recruitment is dat aantrekkelijk, want dat het werk er interessanter op. Immers kan een HR manager dan zelf voor een deel invulling geven aan het beleid, dat veel minder straks vanuit Den Haag komt dan nu.

Een ander aspect is dat veel sociale lasten verlaagt kunnen worden. Nog steeds worden veel zaken via de belasting verrekend en wanneer een groot deel van de uitgaven wegvalt kunnen deze verlaagt worden.

Nu moet ik wel realistisch zijn, ik denk dat dit scenario heel goed uitvoerbaar is, maar ik betwijfel of het uitgevoerd zal worden. Hier spelen een paar zaken een rol. De eerst is het feit dat bij de overheid niemand iets om geld geeft omdat het niet hun eigen geld is. Er is geen eigenaar die meer verdiend als er minder wordt uitgegeven. Bonusstructuren kent de overheid niet en dus maakt het ze niet veel uit.

Daarnaast speelt de ego kwestie een rol. Hoe groter een departement, hoe belangijker. Dus of de overheid daadwerkelijk zal inkrimpen en productiever zal worden betwijfel ik ten zeerste. Het is een scenario, maar niet het meest voor de hand liggende of realistische.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


2.843 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriƫn