leesbrilZoals elke beroepsgroep hebben recruiters blinde vlekken. Als sollicitanten merken we dat elke dag. Ik schrijf wat observaties van me af, om er voor mezelf van te leren.

Leesblindheid blijkt ook voor te komen. Is er sprake van dyslexie of is het gewoon een luie dag?

ongelezen mail

Zoals een vriendin van mij afgelopen week ondervond. Ze freelanct al jaren, op zware communicatiefuncties bij grote bedrijven. Een kanjer waar ik me niet mee durf te vergelijken. Ze vond een leuke klus: hoofd communicatie interim bij een heel grote Nederlandse financiële onderneming. Het aardige was dat ze die zelfde functie al eerder twee jaar had ingevuld: leiding geven aan 20 man, strategie, adviseren management, de hele reut. Leuk genoeg om nog een keer te willen doen. Dus binnen 2 uur gemaild en gebeld. Duimen.

Na een dag of drie een mailtje: Na een zorgvuldige selectie moeten we u mededelen dat wij u niet voor de functie hebben geselecteerd. Het ontbreekt u helaas aan ervaring in bedoelde branche en ook heeft u geen leidinggevende ervaring. Nou heb ik wel eens last van gebroken klompen bij mijn sollicitaties, maar deze moest ik even kwijt.

Natuurlijk heeft ze weer gebeld, want hier wil je het fijne van weten. Uit het antwoord blijkt dat de recruiter het CV nooit had gelezen. Wat hij niet wilde toegeven en probeerde om zich hier uit te praten door de dame te verzekeren dat hij toch echt had geprobeerd haar bij de klant te verkopen. Vindt u het raar dat ik wij dat niet helemaal geloven?

De ervaren sollicitant is actief op zoek naar nieuw uitdagend werk. Hij werkt ruim 25 jaar in het communicatievak.

Over de Auteur

Ervaren Sollicitant 111x gesolliciteerd, etc. Spiegel en sparringpartner voor recruiters en hrm-adviseurs, Ervaringsdeskundige in recruitersmoezen. Ik pas altijd in uw profiel.


849 views | Reageer (4 reacties)
 • En als ze lezen, lezen ze vaak niet goed is mijn ervaring. Of eigenlijk: ze kennen vaak de inhoudelijke termen niet van het vak waarvoor men werft.

  Ik heb het ooit meegemaakt dat ik op een event (alumni event van Universiteit waar ik mocht spreken) met de marketing manager van een grote IT dienstverlener stond te praten. Als twee marketeers tussen alle IT’ers zoek je elkaar snel op. Na een minuut of 5 vroeg hij ineens: ‘mag ik je iets persoonlijks vragen?’. Ik schrok in eerste instantie even, maar zei: dat ligt eraan wat.

  Hij zei: waarom solliciteert iemand als jij niet bij mijn bedrijf? Ik ben al lang op zoek naar een marketeer, al twee keer de procedure over gedaan en nu heb ik iemand aangenomen waarvan ik eigenlijk al weet dat hij na een jaar weer buiten staat. Ik heb gewoon geen enkele goede kandidaat gehad. We schrijven hier 2003/2004, in tijden van een slechte economie en honderden sollicitaties per functie.

  Ik vertelde de man dat hij dan toch maar eens met zijn recruiters moest praten, want ik had dus twee keer op die functie geschreven en beide keren een briefje terug gekregen dat ik duidelijk niet aan het profiel voldeed.

  Het bleek dat de recruiters dachten: marketing is marketingcommunicatie, terwijl hij op zoek was naar een marketeer. Groot verschil, maar helaas lukte het hem niet deze mensen dat aan hun hoofd te krijgen.

 • En als ze lezen, lezen ze vaak niet goed is mijn ervaring. Of eigenlijk: ze kennen vaak de inhoudelijke termen niet van het vak waarvoor men werft.

  Ik heb het ooit meegemaakt dat ik op een event (alumni event van Universiteit waar ik mocht spreken) met de marketing manager van een grote IT dienstverlener stond te praten. Als twee marketeers tussen alle IT’ers zoek je elkaar snel op. Na een minuut of 5 vroeg hij ineens: ‘mag ik je iets persoonlijks vragen?’. Ik schrok in eerste instantie even, maar zei: dat ligt eraan wat.

  Hij zei: waarom solliciteert iemand als jij niet bij mijn bedrijf? Ik ben al lang op zoek naar een marketeer, al twee keer de procedure over gedaan en nu heb ik iemand aangenomen waarvan ik eigenlijk al weet dat hij na een jaar weer buiten staat. Ik heb gewoon geen enkele goede kandidaat gehad. We schrijven hier 2003/2004, in tijden van een slechte economie en honderden sollicitaties per functie.

  Ik vertelde de man dat hij dan toch maar eens met zijn recruiters moest praten, want ik had dus twee keer op die functie geschreven en beide keren een briefje terug gekregen dat ik duidelijk niet aan het profiel voldeed.

  Het bleek dat de recruiters dachten: marketing is marketingcommunicatie, terwijl hij op zoek was naar een marketeer. Groot verschil, maar helaas lukte het hem niet deze mensen dat aan hun hoofd te krijgen.

 • Komt me wel heel erg bekend voor. Ben op dit moment ook nog steeds zoekende als interim manager op gebied van online media en als je ziet hoe vaak je van die standaardzinnen toegeworpen krijgt.

  Ik vind sowieso dat heel veel recruitment organisaties zich er erg makkelijk vanaf maken. Ze verschuilen zich achter de online facade. Er zijn uitzonderingen, zij die echt hun best doen om je live te spreken en die zich daarna ook echt inzetten.

  Ik hoop dat je snel vind waarna je zoekt en voor de recruiters: Clean up your act!

 • Komt me wel heel erg bekend voor. Ben op dit moment ook nog steeds zoekende als interim manager op gebied van online media en als je ziet hoe vaak je van die standaardzinnen toegeworpen krijgt.

  Ik vind sowieso dat heel veel recruitment organisaties zich er erg makkelijk vanaf maken. Ze verschuilen zich achter de online facade. Er zijn uitzonderingen, zij die echt hun best doen om je live te spreken en die zich daarna ook echt inzetten.

  Ik hoop dat je snel vind waarna je zoekt en voor de recruiters: Clean up your act!


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën