mriIs dit de toekomst van solliciteren? Het scannen van hersen en het neurologisch in beeld brengen of iemand geschikt is voor een functie? Volgens professor neuro-economie Willem Verbeke van de Erasmus Universiteit wel.

”Met de scan zie je letterlijk in de hersenen hoe hun systeem werkt, of iemand autistisch is of psychopaat. Iedereen verbergt wel iets, onzekerheden en twijfels. Alles komt naar boven”, zegt Verbeke zaterdag in het Vlaamse banenmagazine Vacature.

Nu geloof ik dat er veel dingen zijn die je kan meten. En ik denk dat je dat in veel gevallen ook zou moeten doen. Meer afgaan op objectieve informatie, gemeten en cijfermatig onderbouwd kan heel veel fouten schelen. Dat had ons zelfs een krediet crisis kunnen schelen.

Maar de grote vraag, die nog nooit onlosmakelijk beantwoord is, is hoeveel nu in ons DNA vast ligt en hoeveel we zelf invloed op hebben. Hoeveel procent van wat we doen is lichamelijk een feit en hoeveel is inspanning bijvoorbeeld?

Wie het boek Outliers leest (zie hier review 1 en review 2) weet bijvoorbeeld dat talent maar ‘zo ver’ gaat. Dat een IQ van bijna 200 niet per sé beter is dan een IQ van 120. In Outliers is echter ook aangetoont dat DNA een grote factor speelt, toen bleek dat geadopteerde kinderen veel meer lijken op hun natuurlijke ouders (ook in gedragskernmerken die we vaak als aangeleerd zien) dan op hun adoptie ouders.

En hoe gaat deze technologie om met de evolutatie van de mens? Want ik las enige tijd geleden dat kinderen momenteel fundamenteel andere neurologisch paden ontwikkelen dan wij. Door met name gaming ontwikkelen de hersenen zich anders en worden ook de neurlogische paden die ontstaan anders. Niet slechter, niet beter, maar anders (tenminste, tijd zal het leren of het beter of slechter is). Hoe gaat zo’n systeem daar mee om?

Op zich ben ik voor technologische ontwikkelingen en als een hersenscan bij kan dragen aan het eruit halen van oplichters of mensen helpen met het vinden van hun droombaan ben ik er helemaal voor. Maar volgens mij is doorzettingsvermogen en passie ook van groot belang. Dus het kan een mooie aanvullende tool zijn, maar laten we het niet als de heilige graal gaan zien.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


624 views | Reageer (8 reacties)
 • Michel vraagt zich op HRlog af in hoeverre dit mag. Immers is er zoiets als een verbod op het stellen van medische vragen.

  Persoonlijk vraag ik me dan af: hoeveel verschilt dit met een psychologische test? Want die mogen wel. Beide hebben dan toch betrekking op de ‘mental health’. Volgens mij een grijs gebied.

 • Michel vraagt zich op HRlog af in hoeverre dit mag. Immers is er zoiets als een verbod op het stellen van medische vragen.

  Persoonlijk vraag ik me dan af: hoeveel verschilt dit met een psychologische test? Want die mogen wel. Beide hebben dan toch betrekking op de ‘mental health’. Volgens mij een grijs gebied.

 • Leuk onderwerp, interessant om te lezen, maar daarna ook meteen weer vergeten en terug naar de praktijk.
  Of laten we het nu ineens aan de wetenschap over?

 • Leuk onderwerp, interessant om te lezen, maar daarna ook meteen weer vergeten en terug naar de praktijk.
  Of laten we het nu ineens aan de wetenschap over?

 • @Frank: ik begrijp dat je het geen interessante aanvulling zou zien? Waarom niet? Denk je niet dat, net als vroeger assesments en psychologische testen als onzin werden afgedaan dit één element kan worden? Denk je niet dat in de enorme hoeveelheid mismatches (kijk alleen maar naar de crisis die we nu hebben) wat meer technologische onderbouwing nuttig kan zijn?

  Het is geen kritiek, ik ben er ook nog niet uit, maar ik ben wel heel erg benieuwd naar je gedachtengang waarom je dit zo stelt. De onderbouwing van je mening zeg maar.

 • @Frank: ik begrijp dat je het geen interessante aanvulling zou zien? Waarom niet? Denk je niet dat, net als vroeger assesments en psychologische testen als onzin werden afgedaan dit één element kan worden? Denk je niet dat in de enorme hoeveelheid mismatches (kijk alleen maar naar de crisis die we nu hebben) wat meer technologische onderbouwing nuttig kan zijn?

  Het is geen kritiek, ik ben er ook nog niet uit, maar ik ben wel heel erg benieuwd naar je gedachtengang waarom je dit zo stelt. De onderbouwing van je mening zeg maar.

 • Bas, ik reageerde voornamelijk op de marketingkreet van de onderzoekers dat je er psychopaten mee zou kunnen herkennen en dus niet aannemen. Onderzoek naar psychopatisch gedrag is onderzoek naar de mentale gezondheid. Algemeen valt een psychologisch onderzoek in de terminologie ook niet onder een gezondheidsonderzoek, een hersenscan wel. Laten we voor het gemak stellen dat dat het verschil is tussen psychologie en psychiatrie. Een psychiatrisch onderzoek is bij mijn weten ook niet toegestaan bij selectie.

  Daarbij blijft het marketing want de selectiefactoren die je hebt m.b.t. banen wenst zijn vooralsnog niet uit een hersenscan af te lezen.

 • Bas, ik reageerde voornamelijk op de marketingkreet van de onderzoekers dat je er psychopaten mee zou kunnen herkennen en dus niet aannemen. Onderzoek naar psychopatisch gedrag is onderzoek naar de mentale gezondheid. Algemeen valt een psychologisch onderzoek in de terminologie ook niet onder een gezondheidsonderzoek, een hersenscan wel. Laten we voor het gemak stellen dat dat het verschil is tussen psychologie en psychiatrie. Een psychiatrisch onderzoek is bij mijn weten ook niet toegestaan bij selectie.

  Daarbij blijft het marketing want de selectiefactoren die je hebt m.b.t. banen wenst zijn vooralsnog niet uit een hersenscan af te lezen.