mriIs dit de toekomst van solliciteren? Het scannen van hersen en het neurologisch in beeld brengen of iemand geschikt is voor een functie? Volgens professor neuro-economie Willem Verbeke van de Erasmus Universiteit wel.

”Met de scan zie je letterlijk in de hersenen hoe hun systeem werkt, of iemand autistisch is of psychopaat. Iedereen verbergt wel iets, onzekerheden en twijfels. Alles komt naar boven”, zegt Verbeke zaterdag in het Vlaamse banenmagazine Vacature.

Nu geloof ik dat er veel dingen zijn die je kan meten. En ik denk dat je dat in veel gevallen ook zou moeten doen. Meer afgaan op objectieve informatie, gemeten en cijfermatig onderbouwd kan heel veel fouten schelen. Dat had ons zelfs een krediet crisis kunnen schelen.

Maar de grote vraag, die nog nooit onlosmakelijk beantwoord is, is hoeveel nu in ons DNA vast ligt en hoeveel we zelf invloed op hebben. Hoeveel procent van wat we doen is lichamelijk een feit en hoeveel is inspanning bijvoorbeeld?

Wie het boek Outliers leest (zie hier review 1 en review 2) weet bijvoorbeeld dat talent maar ‘zo ver’ gaat. Dat een IQ van bijna 200 niet per sé beter is dan een IQ van 120. In Outliers is echter ook aangetoont dat DNA een grote factor speelt, toen bleek dat geadopteerde kinderen veel meer lijken op hun natuurlijke ouders (ook in gedragskernmerken die we vaak als aangeleerd zien) dan op hun adoptie ouders.

En hoe gaat deze technologie om met de evolutatie van de mens? Want ik las enige tijd geleden dat kinderen momenteel fundamenteel andere neurologisch paden ontwikkelen dan wij. Door met name gaming ontwikkelen de hersenen zich anders en worden ook de neurlogische paden die ontstaan anders. Niet slechter, niet beter, maar anders (tenminste, tijd zal het leren of het beter of slechter is). Hoe gaat zo’n systeem daar mee om?

Op zich ben ik voor technologische ontwikkelingen en als een hersenscan bij kan dragen aan het eruit halen van oplichters of mensen helpen met het vinden van hun droombaan ben ik er helemaal voor. Maar volgens mij is doorzettingsvermogen en passie ook van groot belang. Dus het kan een mooie aanvullende tool zijn, maar laten we het niet als de heilige graal gaan zien.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


667 views | Reageer (8 reacties)