wouterbosjanpeterbalkenende425Wouter Bos en Jan Peter Balkenende, of beter, de PvdA en het CDA, zijn bang voor de uitholling van de sociale zekerheid door het stijgende aantal ZZP’ers. Deze mensen dragen aldus deze regeringspartijen veel minder bij aan de sociale zekerheid en daarmee onstaat wat men omschrijft als een ‘solidariteitsprobleem’.

Nu kan ik me persoonlijk verschrikkelijk boos maken over dit soort onzin. Want hiermee wordt de schuld dus geschoven op deze groep die juist die ‘VOC mentaliteit’ heeft, die gaat ondernemen, en niet bij de beleidsmakers die deze groep al sinds jaar en dag zoveel mogelijk probeert te plukken.

Zoals Mei Li Vos aangeeft is bijna 50% niet verzekerd tegen bijvoorbeeld WAO en ik kan uit persoonlijke ervaring vertellen dat ik dat best logisch vind. Naast het feit dat het bijzonder duur is ben je ook nog eens helemaal overgelevert aan de markt. Zelf moest ik naast het ondergaan van een medische test ook mijn complete medische dossier vrij geven om in aanmerking te komen voor zo’n verzekering. En als je nee zegt, heb je niets.

Ik weet zeker dat als je de meeste ZZP’ers de kans biedt om mee te doen aan de sociale zekerheid, ze die nemen. En het systeem hoeft niet ingewikkeling te zijn. Je maakt gewoon een berekening waarbij de storingen van de ZZP’er over de afgelopen paar jaar gemiddeld worden en de uitkering bepaald.

En zo zijn er veel oplossingen, maar dan moet je de groeip wel serieus nemen. En dat zal moeten, want deze groep groeit alleen maar de komende jaren. Ik verwacht dat het makkelijk 20% van de arbeidsmarktpopulatie kan worden over 10 jaar. Een groep dus die de politiek niet meer kan negeren en waar ze iets voor moeten doen.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


1.665 views | Reageer (11 reacties)
 • kaasflip

  Werkgevers die alleen ZZP’ers aannemen hollen de sociale zekerheid uit. Vaak worden werknemers gedwongen ZZP’er te worden omdat bedrijven geen contracten willen afsluiten en sociale lasten willen afdragen. Bedrijven zouden gedwongen moeten worden een bepaald percentage vaste mensen in dienst te hebben.

 • kaasflip

  Werkgevers die alleen ZZP’ers aannemen hollen de sociale zekerheid uit. Vaak worden werknemers gedwongen ZZP’er te worden omdat bedrijven geen contracten willen afsluiten en sociale lasten willen afdragen. Bedrijven zouden gedwongen moeten worden een bepaald percentage vaste mensen in dienst te hebben.

 • @Kaasflip: interessant, maar hoe kom je (behalve de niet onderbouwde statements die je hierover van de SP hoort) tot deze conclusie?

  Ik hoor vaak mensen roepen dat ze gedwongen worden ZZP’er te worden, maar ik ken er geen één. En als je naar de arbeidsmarkt de afgelopen 5 jaar keek had je als werkgever verdomd weinig te zeggen. Dus hoe kan je een werknemer die 3 andere banen voor het oprapen heeft ergens toe dwingen?

  En vergeet niet, iedereen die ‘gedwongen’ zou worden ZZP’er te worden verdiend als het goed is wel twee keer zoveel. Zo niet doet hij iets heel erg fout. Een beetje eigen verantwoordelijkheid moet je ook nemen natuurlijk.

  Ik ben er absoluut op tegen dat een bedrijf een percentage vaste medewerkers in dienst zou moeten nemen. Voor mij zou iedereen ZZP’er moeten worden. Dan werkt tenminste iedereen voor zijn geld en hebben ze een eigen belang om het optimale uit zichzelf te halen. Maar het beste is natuurlijk een mix. Maar een bedrijf dat vooral met ZZP’ers werkt is meestal één van de prettigste werkgevers voor ZZP’ers, in mijn ervaring. Die weten namelijk dat als ze je naaien, je nooit meer terug komt.

  Maar nogmaals: ik ben erg benieuwd naar je onderbouwing van het aantal ZZP’ers in Nederland dat gedwongen is. Ik heb er nog nooit één onderzoek over gezien namelijk.

 • @Kaasflip: interessant, maar hoe kom je (behalve de niet onderbouwde statements die je hierover van de SP hoort) tot deze conclusie?

  Ik hoor vaak mensen roepen dat ze gedwongen worden ZZP’er te worden, maar ik ken er geen één. En als je naar de arbeidsmarkt de afgelopen 5 jaar keek had je als werkgever verdomd weinig te zeggen. Dus hoe kan je een werknemer die 3 andere banen voor het oprapen heeft ergens toe dwingen?

  En vergeet niet, iedereen die ‘gedwongen’ zou worden ZZP’er te worden verdiend als het goed is wel twee keer zoveel. Zo niet doet hij iets heel erg fout. Een beetje eigen verantwoordelijkheid moet je ook nemen natuurlijk.

  Ik ben er absoluut op tegen dat een bedrijf een percentage vaste medewerkers in dienst zou moeten nemen. Voor mij zou iedereen ZZP’er moeten worden. Dan werkt tenminste iedereen voor zijn geld en hebben ze een eigen belang om het optimale uit zichzelf te halen. Maar het beste is natuurlijk een mix. Maar een bedrijf dat vooral met ZZP’ers werkt is meestal één van de prettigste werkgevers voor ZZP’ers, in mijn ervaring. Die weten namelijk dat als ze je naaien, je nooit meer terug komt.

  Maar nogmaals: ik ben erg benieuwd naar je onderbouwing van het aantal ZZP’ers in Nederland dat gedwongen is. Ik heb er nog nooit één onderzoek over gezien namelijk.

 • Jeroen Bergen

  Beste Kaasflip,

  Moet zeggen dat ik me ook niet herken in je reactie. Ik zie juist vaak het omgekeerde medewerkers worden zzp-er en hun eerste en enige klant is hun oude werkgever.

 • Jeroen Bergen

  Beste Kaasflip,

  Moet zeggen dat ik me ook niet herken in je reactie. Ik zie juist vaak het omgekeerde medewerkers worden zzp-er en hun eerste en enige klant is hun oude werkgever.

 • Pingback: Vergrijzing: ZZP’ers en zwermen | RecTec()

 • Ik zou bijzonder graag bijdragen aan de sociale zekerheid door een normale en billijke premie WW en WAO af te dragen, helemaal eens met dat punt van je Bas. Bovendien draag je als ZZP-er niet alleen niets bij, je hebt er ook geen recht op. Ook al heb je de voorbije jaren in loondienst premies afgedragen.

  Overigens ben ik DGA en daar geldt feitelijk hetzelfde voor, zij het dat je niet geniet van allerlei aftrekposten. Daar kan ik me dan wel eens boos over maken. En wel duizenden euro’s privé aan arbeidsongeschiktheidsverzekering betalen….grrr.

 • Ik zou bijzonder graag bijdragen aan de sociale zekerheid door een normale en billijke premie WW en WAO af te dragen, helemaal eens met dat punt van je Bas. Bovendien draag je als ZZP-er niet alleen niets bij, je hebt er ook geen recht op. Ook al heb je de voorbije jaren in loondienst premies afgedragen.

  Overigens ben ik DGA en daar geldt feitelijk hetzelfde voor, zij het dat je niet geniet van allerlei aftrekposten. Daar kan ik me dan wel eens boos over maken. En wel duizenden euro’s privé aan arbeidsongeschiktheidsverzekering betalen….grrr.

 • @Niels: de WW vind ik nog tot daar aan toe, daar kies je voor, die zou je zelf moeten opbouwen. Hoewel ik daar ook weer mogelijkheden voor zie om het anders aan te pakken, een recessie potje opbouwen bijvoorbeeld.

  Die premie is geloof ik wel deels aftrekbaar, maar slechts deels. Tenminste, in een eenmanszaak. Als je je als DGA verzekerd ben je gewoon weer in loondienst (afhankelijk hoe je de constructie hebt gemaakt) dus val je er wel weer in dacht ik.

 • @Niels: de WW vind ik nog tot daar aan toe, daar kies je voor, die zou je zelf moeten opbouwen. Hoewel ik daar ook weer mogelijkheden voor zie om het anders aan te pakken, een recessie potje opbouwen bijvoorbeeld.

  Die premie is geloof ik wel deels aftrekbaar, maar slechts deels. Tenminste, in een eenmanszaak. Als je je als DGA verzekerd ben je gewoon weer in loondienst (afhankelijk hoe je de constructie hebt gemaakt) dus val je er wel weer in dacht ik.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën