opa_oma06Als vervolg op het eerdere artikel over geen groei meer, is er nog een ander mogelijk scenario dat een grote impact zal hebben. Groei gaat doorgaans hand in hand met de beurs. De beurskoersen zijn namelijk gebaseerd op toekomstige winsten en die zijn gebaseerd op groei. Maar wat als er geen groei meer is?

Nu zullen bedrijven altijd vechten om groei en anders proberen het van elkaar weg te halen. Groei in marktaandeel heet dat onder andere. Maar er is nog iets anders dat de beurskoersen part zal gaan spelen de komende jaren: de uitkering van pensioenen.

Immers, de pensioenfondsen zijn al sinds jaar en dag één van de allergrootste beleggers op de beurs. Miljarden en miljarden hebben we ondergebracht in deze fondsen. En hoewel we allemaal inmiddels hebben gehoord over dekkingsgraden en zo, is er iets waar je nog maar weinig over hoort. De uitkering van de pensioenen doet deze fondsen krimpen.

Immers, pensioenen moeten worden uitgekeerd. Dat is logisch, daarvoor heb je al die jaren gespaard. Maar om ze uit te keren zal je geld moeten hebben en dat geld zit deels in aandelen. Deels zit het ook in obligaties, deels in vastgoed, in bedrijven en noem het maar op.

Om een voorbeeld te nemen (uit het jaarverslag van het ABP van 2007): het ABP (het grootste pensioenfonds van Nederland) belegde in 2007: 40,4% in vastrenderende waarden (obligaties, spaarrente), 38,4% in aandelen, 9,2% in onroerend goed, 3,4% in private equity, 1% in infrastructuur, 3,2% in grondstoffen en 4,4% in overige zaken zoals hedgefondsen.

38,4% in aandelen dus, met een totaal vermogen dat jaar van 216,5 miljard euro is dat ruim 83 miljard euro aan aandelen. Als je daar ook maar een beetje van verkoopt heeft dit een mega effect op de beurskoersen. Het geld moet natuurlijk ergens vandaan komen en een deel van het aandelenkapitaal liquideren lijkt niet meer dan logisch.

Daarnaast zijn ook obligaties deels koersgevoelig, hoewel het rendement hiervan veel makkelijker te berekenen is (daarom heten ze ook vastrenderende waarden) en dit vaak snel rechtgetrokken wordt. Wanneer je echter er vanuit gaat dat alle pensioenfondsen gaan krimpen, aangezien ze nu meer moeten gaan uitkeren dan ooit tevoren door de vergrijzing, kan het niet anders dan dat er verkoopdruk komt op aandelen.

Het uitgekeerde geld zal niet snel terug geïnvesteerd worden in de markt. Immers zullen veel mensen ‘eindelijk’ van hun pensioen gaan genieten. Het geld overlaten aan de erfenis heeft de laatste jaren ook aan terrein verloren aangezien ‘de jongeren het goed genoeg hebben’. De consumptie zal dus omhoog gaan, zeker de eerste jaren, maar dat heeft een drukkend effect op de beurs. Het nadeel hiervan is weet dat dit problemen met zich meebrengt met de dekkingsgraad van de pensioenfondsen wat mogelijk kan leiden tot meer gedwongen verkopen, maar dat is een zeer technocratisch verhaal.

In dit scenario zitten een paar vraagtekens. De eerst is het internationale beleggingsaspect. Als bij ons de koersen dalen, maar de winsten niet, wordt ons land (lees Europa) zo aantrekkelijk voor b.v. China en India om hier hun geld te stallen?

En de tweede vraag: kunnen we de winsten en de groei op peil houden door de internationale groei. We moeten namelijk niet vergeten dat de economie geen ‘zero sum game’ is. Het is niet zo dat als China rijker wordt, wij armer worden. Nu Polen en Hongarije rijker zijn, profiteren wij daar enkel van mee. Amerika was ooit heel arm, toen we het kolonaliseerde. Nu is het rijker dan ons, maar ook wij zijn rijker dan ooit.

De impact wanneer de koersen echter onder druk komen op b.v. HR beleid is van belang vanuit meerdere aspecten. De eerste is die van overnames, waarbij andere landen die geen vergrijzing hebben (ik denk dan vooral aan Azië) makkelijk hier kunnen komen shoppen. De andere is de directe impact op opties, als beloningsmiddel zullen die niet aantrekkelijk meer worden als dit scenario zich voltrekt.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


1.692 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën