opa_oma06In deze serie werk ik een aantal scenario’s uit die door de vergrijzing kunnen optreden. Niet dat elk scenario moet uitkomen, of dat ik het zelfs maar verwacht, maar we komen in een unieke situatie. Een situatie die we nog nooit eerder gezien hebben, waar jaren lang meer mensen stoppen met werken dan dat er bij komen. En omdat we dit nog nooit hebben meegemaakt weten we ook gewoonweg niet wat er precies gaat gebeuren.

Eén mogelijk scenario is dat de groei van de economie gewoon stopt. Immers stoppen er nu veel mensen met werken, 15 tot 20 jaar laten overlijden deze mensen. De consumptie van deze groep valt dan weg en aangezien de bevolking gaat krimpen, krimpt ook de economie. Tenminste, dat is een scenario dat denkbaar is.

Wat heeft dit tot gevolg? Laten we op de korte termijn beginnen. Wanneer de hoeveelheid mensen op de arbeidsmarkt gaat krimpen, we dat niet opvangen door emigratie en we ook niet veel productiever gaan worden houdt dat in dat we gewoon minder kunnen leveren dan we zouden willen. Eenvoudigweg omdat er mensen zijn die zaken kunnen produceren. Nu geloof ik zelf niet dat het zo’n vaart zal lopen omdat er nog heel veel te winnen is in efficiency, maar het is een mogelijk scenario.

Doordat veel van de groei gevoed wordt door de groei van de bevolking zal deze groei nu stoppen. Ons systeem is echter gebaseerd op groei. Stilstand is achteruitgang is een bekend gezegde. Mogelijk dat we hier dan naar een nieuwe mentaliteit toe moeten, één van ‘genoeg is genoeg’. Misschien dat bepaalde groepen nog wel kunnen doorgroeien en andere groepen genoegen moeten nemen met wat ze nu hebben. Automatische groei doordat de bevolking groeit lijkt echter geen automatisme meer.

De lange termijn implicaties zijn veel groter. Immers, wanneer we kijken naar 20 jaar van nu zien we dat deze groep aan het einde van zijn leven zit. En wat gebeurt er dan? Dan zal de huizenprijs gaan dalen. Er komen immers veel, vaak grote en dure, huizen op de markt. Dit zal een drukkend effect hebben. Mooi zullen veel mensen zeggen, er zat veel lucht in de huizenmarkt. En dat is waar, dus het zou niet heel erg zijn. Behalve dan het feit dat heel veel mensen momenteel niet meer sparen voor de aflossing van hun huis, of slechts minimaal. Als de huizenprijzen fors gaan dalen en je hebt geen buffer kom je wel flink in de problemen. Het is daarom belangrijk dat de overheid hier de komende jaren beleid op gaat maken zodat men niet meer boven de 100% kan lenen van de huizenprijs en verplicht moet aflossen (of in ieder geval aflossing moet opbouwen). We hebben hier nog zo’n 15 tot 20 jaar voor, maar daar moet wel dan snel mee begonnen worden.

Het scenario van de stokkende groei heeft veel impact op HR. Immers is een bedrijf inrichten op doorgaan iets anders dan een bedrijf inrichten op groei. En laten we eerlijk zijn, bijna elk bedrijf richt zich op groei. Ik verwacht dat er bedrijven gaan komen die zich de komende jaren meer gaan richten op consolidatie. Beter worden waar je goed in bent, maar niet per sé meer willen groeien. Dat heeft een behoorlijk impact op je personeelsbeleid en je recruitmentbeleid, enkel werven vanuit vervangingsvraag is heel anders dan werven voor groei.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


1.237 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën