handZoals elke beroepsgroep hebben recruiters hun blinde vlekken. Als sollicitanten merken we dat elke dag. Ik hou zo af en toe even een spiegel omhoog.

Deze keer de communicatie, geen sterke kant van veel mensenwervers. Ik krijg regelmatig het gevoel een soort ding te zijn. Recruiters hebben haast en daar krijgen wij sollicitanten veel van mee. Ik zet een aantal voorbeelden van intermenselijke zorgvuldigheid op een rijtje.

Solliciteer!

Je leest de website van het bedrijf, je schrijft zorgvuldig een brief, drukt op de knop solliciteer. Dan volgt een veel te lang formulier met irritante verplichte velden en een miniveldje voor je ‘motivatie’. In dat tutvakje plak ik mijn zorgvuldig geschreven brief. Mijn eerste indruk: technische benadering, ambtelijke toestand. Voelt niet goed. Je wacht op reactie. Soms gebeurt er iets.

Reageer!

Ongeveer 80% van de sollicitaties wordt afgedaan met een autoreply. Dat mag. We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op!! Dames en heren, haallooo: doe dat dan ook.

Van gemiddeld 50% van de ingediende sollicitaties hoor je nooit meer wat. Dat vind ik persoonlijk vrij onbeschoft. Is het bedrijf waar ik heb gesolliciteerd zo onplezierig (wil ik daar nog wel werken?) of heeft de recruiting-organisatie geen manieren geleerd? De imagoschade hangt als een onweersbui in de lucht, maar voor wie?

Ben ik als mens te min om te antwoorden op mijn zorgvuldig geschreven brief? Besteed ik aandacht en tijd om mijn interesse in een toekomstige werkgever in een zwart gat te laten verdwijnen? Voorlopig hou ik een onofficieel turflijstje bij van bureaus en hun methoden. Misschien lek ik die nog eens, als ik wat volume verzameld heb.

Rommelmail

Meer dan eens krijg ik een reactie met de output uit de backend van Monsterboard er bij. Ik vind dat slordig en onzorgvuldig. Blijkbaar gunt u zich geen tijd om de mail even te ‘kuisen’. Omdat dergelijke mail nog wel eens om een CV-in-word-formaat vraagt speel je mee. De vraag bevestigt mijn vermoeden dat de systemen waarmee gewerkt wordt verre van perfect zijn. Maar daarover later meer.

Afwijsmail en recruitersmoezen

Op een paar goede uitzonderingen na gaan recruiters naar dezelfde cursus emailen. “Helaas voldoet u niet/ onvoldoende aan het profiel dat …”

Het profiel is het zwarte gat van de werving. Wat moet ik er mee? In de advertentie staat geen profiel, dat houden jullie achter. Als ik solliciteer denk ik dat er voldoende aanknopingspunten zijn en nog wat leerpunten. Vooral ook dat laatste. Hetzelfde kunstje doen is saai, zonder leerpunten verveel ik me na een jaar en dan treffen we elkaar weer voor een volgende ronde.

Nabellen

“Belt u mij….”  Ik bel al lang niet meer. Een zinnige uitleg kan er vaak niet af, terwijl dat mijn leerpunten kunnen zijn voor de verbetering van mijn Personal Brand.

Volgende keer: de mens of het systeem?

De Ervaren Sollicitant is een man met ruim 30 jaar ervaring in de communicatie. Hij is momenteel werkzaam, maar solliciteert naar een nieuwe positie. Hij zal op RecTec verslag doen van zijn sollicitatie-leed.

Over de Auteur

Ervaren Sollicitant 111x gesolliciteerd, etc. Spiegel en sparringpartner voor recruiters en hrm-adviseurs, Ervaringsdeskundige in recruitersmoezen. Ik pas altijd in uw profiel.


587 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën