Cijfers over vergrijzing

Door Bas van de Haterd op 16-02-2009 08:37.

opa_oma06In oktober van vorig jaar ben ik eens een weekend in de cijferbrei van het CBS gedoken, een weekendje excellen noemde ik dat (en dan bedoel ik niet excelleren, maar met excel stoeien). Het gevolg was een artikel: vergrijzing, de harde cijfers.

Ik zal dat artikel hier niet herhalen, maar even een korte samenvatting geven. In totaal is de uitstroom van de arbeidsmarkt, gecomenseerd voor de instroom, 4,62%. Dat wil dus zeggen dat er de komende 6 jaar ruim 355.000 werknemers meer met pensioen gaan dan er bij komen.

De werkeloosheid stond toen op 4% en dat was iets meer dan 300.000 mensen. Tot mijn verbazing bleek 150.000 man hiervan, dus ruim de helft, geboren te zijn tussen 1945 en 1950. Dat wil dus zeggen dat ook de helft van de werkeloosheid van vorig jaar de komende jaren officieel verdwijnt.

Een berekening voor de 5 jaar daarna, dat wil dus zeggen 2015 Р2020 geeft nog een grimmiger beeld. Dan is de krimp van de arbeidsmarkt zelfs 7%. Dit heeft overigens niets te maken met het aantal mensen dat in deze leeftijdsgroep zit, maar met het deel ervan dat werkt. Dit is veel hoger door een veel lager VUT en pr̩ pensioen percentage.

Dit is dus ruim 11% van de totale beroepsbevolking van 7.700.000 mensen die tussen nu en 2020 verdwijnen. Misschien klinkt 2020 ver weg, maar dat valt dus wel mee als je het objectief bekijkt. 10 jaar is niet zo’n enorme tijd en er gaat dus heel erg veel gebeuren.

De grote vraag is echter: wat voor een impact gaat dit nu eigenlijk hebben? Er zitten heel veel mogelijke scenario’s aan vast, die in een aantal gevallen nog helemaal niet in de media gekomen zijn. Daarom zal ik in een nieuwe serie een aantal scenario’s uitwerken over verschillende elementen die zouden kunnen gebeuren.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


3.602 views | Reageer (6 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën