Nog 50.000 vacatures?

Door Bas van de Haterd op 14-02-2009 17:19.

vacatureHet NRC schrijft vandaag dat er nog ruim 200.000 vacatures zijn in Nederland, wat een daling van 50.000 inhoud. Dit zijn de cijfers over het laatste kwartaal van 2008, toen de crisis ineens in zijn volle hevigheid toesloeg.

“Maar er is nog altijd werk genoeg; in de commerciële dienstverlening zoals handel, horeca, financiële instellingen en vervoer.” aldus het NRC. Vooral interessant is waar volgens het CBS nog veel vacatures zijn. Namelijk “in de gezondheidszorg, het onderwijs en bij de overheid telt het CBS momenteel tienduizenden vacatures. Defensie zit om duizenden mensen verlegen. Ook in de industrie en bouwnijverheid staan nog 30.000 vacatures open.”

En als je dat leest ga je bij jezelf twijfelen. Immers, wie roepen ook al weer dat ze kapot gaan? Precies, het vervoer (het vrachtvervoer dan vooral) en de bouwnijverheid, alsmede de industrie. Nog 30.000 vacatures in de bouw en industrie? Ik denk dat veel daarvan inmiddels ook verdwenen zijn. En de horeca? Die failliet zou gaan aan het rookverbod, nog veel vacatures? Ook bijzonder lijkt me.

Onderwijs, zorg en defensie schreeuwen natuurlijk nog om personeel, dus daar zijn zeker nog veel vacatures. Maar je moet deze cijfers altijd even goed interpreteren. Want het CBS loopt natuurlijk wat achter en de snelheid waarmee de financiële crisis om zich heen heeft gegrepen is gigantisch. Veel van deze vacatures zullen inmiddels dus verdwenen zijn.

Ben ik dan nu ook aan het doem praten? Ik denk het niet. Punt is dat ik nog steeds geloof dat we het redelijk goed hebben en dat er krachten aan het werk zijn die nog sterker zijn dan deze crisis. Dat zijn namelijk demografische krachten, genaamd vergrijzing. Veel mensen die uitstromen doen dat definitief en veel van de werkeloosheid bestaat voor meer dan 50% ook uit 60 plussers. Dus die 4% die we hadden, was eigenlijk maar 2% aangezien de andere een soort vervelende pré pensioen regeling hadden.

Hoeveel bedrijven nu nog echt mensen zoeken? Ik hoor veel partijen zeggen: we merken niets van de crisis, maar iemand aannemen durven we ook nog even niet. En dat is momenteel het echte effect van de crisis volgens mij.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


530 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën