geld4_2Zoals te verwachten was heeft het kabinet besloten toch geen loonsverhoging voor ministers door te voeren. Dat zou het verkeerde signaal geven in deze tijden. Logisch natuurlijk en geheel in lijn met de verwachting.

Echter, het blijft steeds maar weer een issue. Immers, een kabinet wil zichzelf geen loonsverhoging geven, dus doet dat steeds voor het volgende kabinet. En tegen die tijd zit je meestal weer aan het einde van de varkenscyclus zoals dat heet en ga je een recessie of een dip in, dus doen ze het maar weer niet. Je kan jezelf natuurlijk afvragen: moet dat nu helemaal? Maar zolang wij in Nederland vinden dat de Premier de best betaalde overheidsfunctionaris moet zijn is het wel een belangrijk element.

Dus moet je als overheid er wel een keer iets aan doen, want het staat inmiddels al wel een tijdje op het nulpunt. En dat is niet slim, want overal om je heen zie je nu mensen meer verdienen. Niet dat de ministers daar moeite mee zullen hebben, maar directeuren van ziekenhuizen bijvoorbeeld wel.

Dus mijn advies aan de ministerraad: laat het inderdaad voor dit kabinet zitten. Maar in plaats van het te proberen met 30% te verhogen in de loop der jaren, maak het gewoon inflatie onderhevig. In andere woorden, laat het salaris meestijgen met de inflatie. Dan ben je in één klap van het gezeik af, is het geen echte verhoging meer, kan je zo nu en dan als het tegenzit er politiek correct van af zien en ondertussen groei je gewoon keurig door.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


554 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën