Benaderen via LinkedIN

Door Bas van de Haterd op 09-02-2009 12:19.

linkedinlogoOp personeelslog stond een interessant stuk dat zelfs de Elsevier nu Linkedin heeft ontdekt. Bas Westland kwam hier aan het woord en stelde dat hij 80% tot 90% van de mensen die hij benaderde kandidaat maakte. Een extreem hoge score natuurlijk, waar meteen twijfels bij opkwamen, in dit geval van Jacco Valkenburg, auteur van het boekje ‘recruitment via Linkedin’. Uiteraard kon ik het niet laten hierop in te gaan en Bas zelf geeft vervolgens op Emploit hierop een uitgbreide reactie. Want waar gaat het nu om? De kwaliteit van de reacties. Ik ben zelf een tegenstander van de zogenaamde LION (Linkedin Open Netwerkers) of TopLinkedin mensen. Ik heb ze zelfs uit mijn netwerk gegooid, aangezien dit niet de manier is waarop je succesvol met Linkedin om gaat in mijn optiek. Als je grote groepen wilt opbouwen waar je geen link mee hebt, heeft Linkedin daar de groepen voor.

Wat je ziet is dat Jacco stelt dat ongeveer 30% positief reageert op de inmails. Dat zijn directe mails die je via Linkedin mag sturen. Dat is nogal een verschil met Bas zijn 80% tot 90%. Bas benaderd echter iemand primair via een relatie, door het vragen van een introductie. Dat scheelt natuurlijk een slok op een borrel, immers, je bent eerder geneigd om antwoord te geven aan een vriend en zijn aanbeveling serieus te nemen dat van iemand die je uit het niets benaderd. Natuurlijk gebruikt Bas ook inmails, maar enkel bij 3e graads connecties of verder. Daarbij is hij echter erg secuur en maakt hij het helemaal persoonlijk, dat scheelt veel in de irritatiegraad.

Waarom ik hieraan wederom een koppeling met LION’s verbind? Omdat je als LION niet meer weet wie je wel en niet kent. Je hebt geen band met mensen die je zelf kent en de andere LION’s in je netwerk hebben geen band met de mensen die zij kennen. Derhalve is de waarde van de introductie dicht bij nul (ik zeg niet nul, maar wel dicht bij nul). Jacco spreekt in zijn boek over de zogenaamde ‘weak ties’ een uitspraak van Malcom Gladwell in ‘The Tipping Point’. Echter is een weak tie, die inderdaad belangrijk zijn voor zaken doen, iets anders dan een linkedin linkje. Een weak tie zijn bijvoorbeeld oud klasgenoten die je in geen jaren gezien hebt of je oude buurjongen met wie je nog รฉรฉns per jaar spreekt. Op de รฉรฉn of andere manier heb je daar wel een emotionele band mee, iets dat je van je Linkedin linkjes niet kan zeggen. Tenminste, de meeste mensen niet.

Dus ja, er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. De route van de LION’s is er, maar is minder effectief in mijn optiek. Ik denk dat deze cijfers het ook wel deels bewijzen. Vergeet ook niet dat het LION principe (zoveel mogelijk contacten) gebaseerd is op het principe van ‘massa media’, die gaan voor bereik. Dat terwijl de nieuwe media en vooral de social media gaan voor kwaliteit van relatie en ‘word of mouth / mouse’. Het gaat om vertrouwen en relatie. Daar verdien je nu nog iets minder aan dan met massa media, maar dat omslagpunt is dichtbij.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


1.371 views | Reageer (7 reacties)
 • Wanneer je het over Linkedin hebt, eindigt het gesprek vaak rondom quality or quantity ๐Ÿ™‚

  Maar wanneer je een recruiter vraagt: hoe weet je of je de juiste kandidaat op het oog hebt, zullen er altijd antwoorden komen als: dat ligt aan de criteria waarop ik heb kunnen selecteren….

  Selecteren waaruit dan? Juist, selecteren uit de plus/min 7,5mln mensen op de NL arbeidsmarkt… Dat is toch een behoorlijk getal ๐Ÿ™‚

  Nu ja, Kwaliteit loopt nu eenmaal niet zo je inbox in… Daar moet contacten voor hebben ๐Ÿ™‚

  Oja, bedenk ik mij ook nog…
  @Bas jij zit toch ook in mijn netwerk, offline want Online wilde je niet meer…. te veel connecties ๐Ÿ™‚

  Happy Networking!

 • Wanneer je het over Linkedin hebt, eindigt het gesprek vaak rondom quality or quantity ๐Ÿ™‚

  Maar wanneer je een recruiter vraagt: hoe weet je of je de juiste kandidaat op het oog hebt, zullen er altijd antwoorden komen als: dat ligt aan de criteria waarop ik heb kunnen selecteren….

  Selecteren waaruit dan? Juist, selecteren uit de plus/min 7,5mln mensen op de NL arbeidsmarkt… Dat is toch een behoorlijk getal ๐Ÿ™‚

  Nu ja, Kwaliteit loopt nu eenmaal niet zo je inbox in… Daar moet contacten voor hebben ๐Ÿ™‚

  Oja, bedenk ik mij ook nog…
  @Bas jij zit toch ook in mijn netwerk, offline want Online wilde je niet meer…. te veel connecties ๐Ÿ™‚

  Happy Networking!

 • @Gordon: ik begrijp je punt niet. Wat wil je precies zeggen?

  En dat je contacten moet hebben onderschrijf ik, maar dan wel contacten, dat is iets anders dan linkedin linkjes natuurlijk.

 • @Gordon: ik begrijp je punt niet. Wat wil je precies zeggen?

  En dat je contacten moet hebben onderschrijf ik, maar dan wel contacten, dat is iets anders dan linkedin linkjes natuurlijk.

 • Pingback: Personeelslog » Blog Archive » 6 tips voor recruiters die LinkedIn gebruiken()

 • Pingback: 6 tips voor recruiters die LinkedIn gebruiken | povizier.nl()

 • Pingback: 6 tips voor recruiters die LinkedIn gebruiken | ORVizier.nl()


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriรซn