android-art_537x496Google Android is een nieuw besturingssysteem voor mobiele telefoons. Recent is in Nederland de eerste telefoon (de G1, zie hier een review) met dit systeem uitgekomen. Ik zal hier in het kort proberen uit te leggen waarom dit besturingssysteem van belang is voor eigenlijk iedereen.

Het is een tegenhanger voor Apple’s systeem, Nokia’s Symbian en Windows mobile. En volgens experts zoals Raimo en Yuri , en ook Marco Derksen, gaat dit een grote verschuiving in deze markt teweeg brengen.

Ik zal proberen voor ‘niet geeks’ heel kort uit te leggen waarom dit van heel groot belang is.

In het kort is elke besturingssysteem op een mobiel een probleem voor mensen die er dingen op ontwikkelen. Als je nu een stukje software ontwikkeld voor gewone computers moet je grofweg met 2 of 3 pakketten rekening houden, Windows XP (en vista), Mac OSX en eventueel Linux. Voor een mobiele telefoon eisen de operators (Vodafone, T-Mobile, KPN) dat je je applicatie geschikt maakt voor zo’n 250 telefoons. Elk met net een iets andere versie van het systeem. In het kort moet je dus 250 verschillende versies van hetzelfde programma maken, vooral ook omdat de meeste systemen net iets anders werken op elk toestel (de iPhone is hierop een uitzondering, omdat Apple alles in eigen hand houdt).

Het grote verschil tussen Android (van Google dus) en de iPhone (van Apple) is de open structuur. Apple wil namelijk alles in de hand houden. Elke applicatie die je wilt uitbrengen moet worden goedgekeurd. Google heeft daarentegen een open source platform gemaakt. Dat houdt in dat het platform zelf meer open is en ook verbeterd zal worden door fanatieke gebruikers. Maar ook kunnen er meer en betere applicaties gemaakt worden. Het nadeel hiervan is dat er ook veel slechte applicaties zullen komen, net zoals er veel slechte websites en weblogs zijn in de wereld. Geen controle is zowel een zegen (meer vrijheid en minder keurslijf is betere producten) als een crime (ook idioten kunnen actief worden).

Het besturingssysteem van een mobiel geeft echter aan wat je er mee kan. Een iPhone zal minder makkelijk met een exchange server van Microsoft samenwerken bijvoorbeeld. Omdat steeds meer werknemers eigen toestellen willen gebruiken, maar ook mobiel willen werken, is het van belang dat je alles met elkaar kan laten samenwerken. Een open platform, zoals Android, geeft hiertoe de beste mogelijkheden. Hoewel Google en Microsoft natuurlijk vijanden zijn, is de openheid van het platform een zekerheid dat er systemen gemaakt kunnen worden die samenwerken met de Microsoft producten die in gebruik zijn.

Nu zal Android niet direct de hele markt overnemen en dat is maar goed ook. Een monopolist is nooit goed. Ik verwacht dat Android echter wel een heel groot marktaandeel zal krijgen. Het is een zeer intu├»tief systeem dat voor iedereen makkelijk te gebruiken is. Tevens heeft het minder een ‘geek’ gehalte als de iPhone (die voor niet Apple gebruikers toch al lastiger was te gebruiken). Apple zal echter blijven bestaan, net als met de gewone computers (die momenteel marktaandeel winnen). Nokia zal met een upgrade van Symbian komen, krimpen in marktaandeel, maar groot blijven. Windows mobile zal denk ik (en hoop ik, als oud gebruiker) afsterven.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


2.051 views | Reageer (2 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categori├źn