Regels voor reacties

Door Bas van de Haterd op 03-02-2009 15:40.

schreeuw_20door_20hand_small1Eén van de hoofdredenen om RecTec te starten was omdat ik een blog wil waar met fatsoen met elkaar omgegaan wordt. Eén van de problemen is natuurlijk het verschil in fatsoensnormen die we in de wereld met elkaar hebben. Online en offline hebben veel mensen al verschillende normen en waarden, maar de normen en waarden tussen mensen verschilt ook heel erg.

Het Geenstijl effect, zoals het soms wordt genoemd, is tegenwoordig meer norm dan uitzondering. Zeker in Nederland, speciaal in Nederland zelfs. Schelden op weblogs is een Nederlands fenomeen, maar niet één waar ik blij mee ben of achter sta. Daarom hebben wij bij RecTec besloten om uitgangspunten, of regels zoals je wilt, op te stellen. Want het gaat de laatste tijd van kwaad tot erger en ik weiger de goede onder de kwade te laten lijden.

Eén van Nederlands beste bloggers (die ik verder niet zal noemen hier) is al jaren geleden gestopt vanwege alle kritiek. Niet dat kritiek slecht is, maar je hebt kritiek en je hebt anoniem loser gedrag. Kritiek is goed, maar kritiek is onderbouwd. En daar zit vaak het probleem in, onderbouwing. Want het begrip inhoud is erg aan inflatie onderheving blijkbaar. Het ergens niet mee eens zijn en dat zeggen is geen inhoudelijke reactie, daar waar veel mensen dat wel vinden. Inhoudelijk is aangeven waarom je het er niet mee eens bent en dat onderbouwen met voorbeelden of een logische redenering. Daar ontbreek het vaak aan, helaas.

Aangezien ik zelf geloof in personal branding zou je zeggen: laat die reageerders maar hun gang gaan. Zeker als ze het niet anoniem doen branden ze enkel zichzelf af. Anonieme reageerders zou je dan anders moeten aanpakken, misschien. En dat heb ik ook lang geloofd, maar niet meer. De reden hiervoor komt uit meerdere hoeken.

De eerste is het geval van een online stalker, dat niet in de media is gekomen, maar waarvan wel aangifte is gedaan. Een vrouw die overal online werd gevolgd n.a.v. haar blogpostings en die ernstig het gevoel had dat deze stalker haar inmiddels ook offline opzocht en volgde. Bewijzen is lastig, maar ik ben inmiddels in het geloof dat als deze persoon meteen aangepast zou zijn hij niet zover gegaan zou zijn. En dat deze vrouw niet maanden in angst had hoeven te leven.

Maar ook doodsbedreigingen, zoals aan het adres van één van Amerika’s top bloggers Michael Arrington, zijn tegenwoordig ‘normaal’. En ook dat is iets dat ik niet wil laten gebeuren en ook daarvan denk ik: strenger ingrijpen zou zoiets mogelijk kunnen voorkomen. Hoewel in zijn geval het juist ook door andere bloggers kwam.

Daarnaast is er het geval van de leesbaarheid. De vraag: voor wie blog je? komt bovendrijven. Ik blog niet voor de reageerders, hoewel ik die graag zoveel mogelijk heb. Juist van kritische standpunten leer je het meest. Maar ik blog voor alle lezers van het blog, ook die 90% die nooit de moeite neemt een reactie te posten. En die mensen willen graag leesbare artikelen en reacties. Die willen geen scheldpartijen, hoor ik veel van klanten die gestopt zijn blogs te lezen vanwege de reacties.

En daarom hebben wij regels die dit blog leesbaar moeten houden.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


453 views | Reageer (1 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën