g1_white

De Google G1, de nieuwe telefoon van Google en T-Mobile heb ik mogen testen. En als je iets test is het natuurlijk logisch dat je je test resultaten deelt met anderen. Aangezien ik geen iPhone gebruiker ben, en geen Apple-fan, ga ik geen vergelijk trekken tussen de G1 en de iPhone, zoals bijvoorbeeld Marjolijn op Dutchcowgirls doet.

Waarom is dit toestel van belang? Het is het eerste toestel met Google’s Android besturingssysteem erop. Voor de ‘niet geeks’ heb ik hier in lekentaal geprobeerd uit te leggen waarom Android van belang is voor eigenlijk iedereen.

Het toestel is design technisch misschien niet fantastisch, maar in alle eerlijkheid ben ik niet zo’n design freak dus boeit me dat niet. Het is een robuust ding (en aangezien mijn vader vroeger altijd al sprak over dingen ‘Bas bestendig’ maken is dat voor mij een grote pré).

Weinig dat kapot kan gaan behalve dat domme klepje voor de USB poort. Het is dat is heel zuinig ben op dit leen toestel, maar dat is bij volgens mij iedereen binnen een maand kapot. Verder zit er een rollerbal op die naar ik vernomen heb vast blijft plakken als je er cola overheen gooit, maar dat lijkt me ook geen slimme zet dus daar mag je niet over klagen.

Het design van de knoppen is beperkt en daarmee ideaal. Een telefoonknop, een home knop (waarmee je altijd in het home scherm komt) een back knop (ideaal!) en een uit knop. Daarboven een menu knop, waarmee je in het menu van de applicatie komt. Heel logisch, heel basic, erg prettig.

Ook handig is dat er een echt toetsenbord bij zit. Niet zoals op een Nokia N95 (mijn eigen toestel) met 10 cijfers de letters maken. Niet zoals bij Windows mobile een toetsenbord met aanraakpen die steeds niet goed uitgelijnd is, maar een echt toetsenbord. Hier zit helaas wel de enige echte grote designfout in. Er zit namelijk een verlichting in het toetsenbord, die aanspringt als je een toetst indrukt. En helaas maakt die de letters geheel onzichtbaar als het niet pikke donker is. En laten we eerlijk zijn, er is bijna altijd wel licht (als het donker is heb je een lamp aan) wat het bijzonder vervelend maakt omdat het verdomd lastig is om te lezen welke toets waar zit. Dit is weliswaar de enige echt irritante fout in het toestel, maar wel een hele irritante fout.

Bij het opstarten zit een heel vreemd fenomeen. Ik moet inloggen in mijn Google account of er één aanmaken. Zonder een Google account kom je je telefoon niet in. Verbazingwekkend, anders kan ik het niet zeggen, do no evil is bij de Android overboord gegooid zo lijkt het. Dit verwacht je van Yahoo (zoals je daar een Yahoo mail adres moet hebben voor een Flickr account) of van Microsoft, maar niet van Google. Ik vind het Google onwaardig, hoewel ik natuurlijk een Google account heb dus uiteindelijk gewoon heb ingelogd.

Tot zover de klaagzang, want ik ben na het testen verliefd geworden op deze telefoon en het systeem. Android zelf dan is namelijk bijzonder intuïtief. Ik heb geen handleiding gelezen (dat doe ik eigenlijk nooit) en alles werkte meteen. Het wees zichzelf. Nu was het geheel al ingesteld door T-Mobile qua verbindingen, maar het systeem doet precies wat ik verwacht. Het touch screen is niet overdreven gevoelig, waardoor je niet per ongeluk steeds applicaties start. Je kan er lekker op scrollen zoals ik bij de iPhone heb zien doen. Er is het nodige aan applicaties voor geïnstalleerd, zoals een directe synch met Google Agenda, Gmail en meer.

De browser werkt erg prettig en heeft, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Symbian, een echte multi browser mogelijkheid. Ik kan dus 3 sites tegelijk open hebben. De google market, waar je nieuwe applicaties kan downloaden, is ook erg handig en simpel. Gratis applicaties in overvloed dus ik heb er een paar grappige spelletjes op staan en tevens de ING wegwijzer gedownload. Die maakt gebruikt van zowel het kompas als de GPS die erin zit, waardoor het systeem niet alleen weet waar je staat, maar ook waar je heen kijkt en op die manier via augmented reality aangeeft waar de dichtstbijzijnde pin automaat zit.

g1-white-open

De batterijduur is vergelijkbaar met die van de N95. Ik heb het gevoel dat ik hem ongeveer gelijkwaardig gebruikt heb deze dagen en hij gaat ongeveer net zo lang mee. En dat vind ik persoonlijk te kort. Maar dat lijkt een probleem te zijn van alle smartphones op dit moment. Opladen gaat via de USB stekker, maar er wordt standaard een stopcontact naar mini-USB adapter bijgeleverd dus dat is ook geen probleem.

Al met al is het een goed toestel. Geen wonder van design, maar zoals gisteren een mede blogger zei: ‘hij zit er een stuk minder lelijk uit dan ik verwacht had’.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


3.878 views | Reageer (8 reacties)
 • Miranda

  Gisteren de G1 ontvangen en het gebruik spreek voor zich.
  mooie foor, beetje groot voor wat ik gewend ben.
  Enige vind ik dat de locatie er nogal naast zit. Als ik mijn locatie op laat zoeken zit hij er zo n 3 km naast…

 • Miranda

  Gisteren de G1 ontvangen en het gebruik spreek voor zich.
  mooie foor, beetje groot voor wat ik gewend ben.
  Enige vind ik dat de locatie er nogal naast zit. Als ik mijn locatie op laat zoeken zit hij er zo n 3 km naast…

 • Mike

  helaasss het is meer een ‘net niet iphone he’ …

 • Mike

  helaasss het is meer een ‘net niet iphone he’ …

 • bas

  Ik gebruik hem inmiddels al een tijd en ben er zeer tevreden over.hij is zeker niet minder dan de iphone wat mij betreft, is meer persoonliijke keuze volgens mij

 • bas

  Ik gebruik hem inmiddels al een tijd en ben er zeer tevreden over.hij is zeker niet minder dan de iphone wat mij betreft, is meer persoonliijke keuze volgens mij

 • Lisalotte

  Ikzelf heb deze telefoon ook maar ik kan er niet in omdat hij om een google-account vraagt. Weet jij misschien waar ik die kan aanmaken?

  Mvg.

 • Er zit als het goed is een link in, maar een google account is gewoon b.v. je gmail account, daar koppelt hij alles aan. Is inderdaad één van de enige nadelen, je moet en zal een gmail account hebben om deze telefoon te gebruiken.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën